Kulit muka ni kalau kita tak jaga  boleh menyebabkan pelbagai masalah. Antaranya kulit kering, masalah jerawat, jeragat, blackhead and whit...

Product Review - Dr. G Hydra Intensive Toner

7:16 PM Mera Hussain 1 Comments

Kulit muka ni kalau kita tak jaga boleh menyebabkan pelbagai masalah. Antaranya kulit kering, masalah jerawat, jeragat, blackhead and whitehead. Kalau nak tahu macam mane terjadinya whitehead/blackhead dan cara membuangnya boleh tengok entry ni. 

Masalah yang biasa jadi pada aku adalah masalah kulit kering dan parut jerawat.. Kulit aku kalau tak pakai moisturiser confirm akan mula menggelupas. Lagi-lagi bila aku kerja bawah airocnd and kulit muka aku sering terdedah dengan cuaca sejuk, ia akan menyebabkan kulit muka mula terasa kasar dan pedih. Tambahan pulak hari-hari pergi kerja pakai makeup. Bila kulit muka kering nak pakai makeup pun jadi tak best sebab texture kulit tak cantik. Then bila kita touchup dengan foundation akan menampakkan makeup tak sekata and buatkan kulit muka jadi gatal.

Disebabkan aku tak tahan rasa pedih and gatal pada kulit muka, tengah hari tu jugak aku ajak kawan aku pergi Aeon cari moisturiser. Aku terus masuk ke Sasa dan akhirnya aku jumpa produk yang dapat membantu menyelesaikan masalah kulit muka aku ni. Dapat bantu ke tak dapat bantu tu aku tak tahu.. Sebab based on Sales girls tu cerita kat aku dia kata produk ni bagus and ni salah satu produk yang best seller! Yeyo'or je budak ni. Maka itu, aku pun percaya dan terus beli tanpa tengok review pengguna. Dah beli baru tengok. Hahaha

Dr. G Hydra Intensive Moisturiser
Ciri-ciri produk:
  • Terdapat 6 jenis faktor pelembap semula jadi yang menjadikan kulit kita lembap.
  • Ia mengawal tekstur kulit dan  menyejukkan kulit sensitif tanpa rasa sakit.
  • Empat bahan-bahan pemakanan yang meningkatkan halangan kulit dan melindungi kulit dari bahan-bahan luaran yang berbahaya. 
  • Ianya selamat untuk digunakan kerana terdapat sedikit kegatalan pada kulit.
Cara Penggunaan:
  • Titiskan pada kapas muka dan apply pada kulit selepas mencuci muka.
Dr.G ni salah satu produk dari Korea. Ramai yang cakap produk dari Korea ni bagus sebab kandungan yang ada dalam produk-produk mereka ni mengandungi bahan-bahan semula jadi yang mana dapat memberikan banyak kebaikan pada kulit wajah, yang mana bukan pakai seminggu dah ploless! Hehehe

Balik office aku cuci muka and terus try guna moisturiser ni. Ehh!!! bestnye...... Rasa sejuk je muka tapi bila sapu moistriser ni still ade rasa pedih sikit. But suprisely, rasa gatal kat tempat yang menggelupas tu berkurang!! Eh, seronoknya...

Setiap hari aku apply moisturiser ni siang dan malam. Alhamdulillah, dah 3bulan pakai dan masalah kulit kering dah takde malahan kulit sentiase rase lembap. Hehe.. Yang paling best, seminggu kemudian aku datang semula ke Sasa and grab lagi produk ni. bukan satu tapi 2! Hahaha.. tunggu lah esok aku cerita. Hehe

1 Comment:

Betul lah orang cakap "Beauty is pain". Terasa penatnya buat senaman ni. Ni la task yang aku dapat masa buat penggambaran dengan ...

Shooting Bersama RTM : Tumit Tinggi (Segmen Bersama BLOGGER)

2:26 PM Mera Hussain 3 Comments

Betul lah orang cakap "Beauty is pain".

Terasa penatnya buat senaman ni. Ni la task yang aku dapat masa buat penggambaran dengan RTM minggu lepas dalam Segmen Tumit Tinggi. Penat weyy.. Tu je aku mampu cakap!.Hahah..


Penggambaran untuk episod kali ni diadakan di Go Fit With Me yang terletak di Blok C, Jalan Atmosphere 6, The Atmosphere Business Centre, Seri Kembangan. Nak lagi senang korang waze je The Atmosphere Seri Kembangan mesti jumpa. Hehee.


Ni la dia owner Go Fit With Me.. Kak Fazilah yang mana instructor kat sini. *first impression aku nampak kakak ni, slim giler.. jeles gila tengok body dia macam anak dara.. kalah aku. Hahaha ;D
Ingat lagi Kak Fazilah cerita, dulu berat dia cecah sampai 72kg. Selepas dia amalkan cara pemakanan yang sihat dan rajin exercise dia berjaya turunkan berat badan dia sehingga 22kg. Pergh!!Terkejut aku. Kagum aku dengan semangat dia nak kurus. Berkat usaha dia end up dia dapat jugak berat badan yang ideal and badan yang fit. *aku bila tah? ;D Haha.. Nasib baik diberi peluang shooting kat studio Go Fit hari ni. Boleh laa nak kumpul tips kurus. #kumpulje. Hehehe

Dalam episod kali ni aku diberi cabaran untuk mempelajari satu teknik baru dalam senaman yang dipanggil Piloxing dan yang paling best aku kene buat teknik ni bersama dengan instructor Piloxing. Piloxing ni pun aku tak tahu mende. Haha.. So, bila dah dapat task ni aku kena laa buat research sikit untuk tahu ape benda Piloxing ni. Piloxing ni merupakan teknik senaman yang menggabungkan 3 jenis senaman iaitu Pilates, Boxing dan Dancing. So, bila digabungkan ketiga-tiga jenis senaman ni maka terhasillah nama Piloxing. Nah aku share sikit video tentang Piloxing sebelum korang meneruskan jari menscroll entry ni.

Sepanjang pengambaran di Go Fit with Me bersama Kak Fazilah dan juga Andien (master Piloxing) banyak info yang aku dapat mengenai Piloxing ni. Pada hari tu, Andien ajar aku cara buat Piloxing bersama beberapa orang ahli lain yang turut serta jugak pada hari tu. So, agak mencabar jugak la untuk aku yang baru 1st time nak buat. Sebab aku tau ni bukan teknik senaman biasa-biasa yang macam kita buat especially untuk orang yang terlalu rajin buat exercise macam aku. Ofcourse laa susah nak follow. Haha..

Masa nak buat teknik Piloxing ni, satu benda yang harus ada ialah sarung tangan yang macam aku pakai tu. Sarung tangan ni mempunyai beban 250gm setiap sebelah. Fungsi sarung tangan ni pulak sebenarnya adalah bagi membantu membentuk bahagian atas badan kita terutamanya tangan dan memaksimumkan kesihatan cardio (jantung).

Ni adalah salah satu teknik Piloxing yang Andien sempat ajar pada aku. *nampak, genggam tangan pun tak betul . :Haha :D

Alah alah alaaahh~ Sopan amakk! Andien pun gelak tengok aku genggam tangan tu. Hahah
Piloxing ni sebenarnya menggabungkan kekuatan dan kepantasan dalam boxing dengan fleksibiliti dan membentuk otot dalam Pilates. Actually ada 3 jenis program di bawah Piloxing ni. Pertama Original Piloxing yang mana menggabungkan ketiga-tiga jenis teknik iaitu Sleek Sexy powerful (Boxing), Pilates dan Dancing (Tarian) di gabung dalam satu sesi. Kedua Piloxing KnockOut yang mana merupakan senaman High Intensity Interval Training dimana terdapat latihan functional dan drill selain Boxing dan Pilates. Ketiga adalah Piloxing Barre, yang mana hanya fokus pada Boxing sebagai element cardio dan pergerakan Pilates yang berunsur Ballet bagi menguatkan core dan otot- otot kecil.

Apa yang aku suka dalam Piloxing ni adalah dia punya choreography. Sangat berlainan dengan zumba. Zumba ibarat dance/tarian. Dalam Piloxing ni ada jugak gerak tarian tapi elemen tarian yang ada dalam Piloxing hanya sebagai "suka-suka".

Step ni agak susah jugak aku nak buat. Lenguh kaki nak tahan. Make sure posisi badan mesti tegak and jari kaki menghadap ke atas. Tangan pulak mesti lurus dan berikan tekanan ke bawah.

Dalam Piloxing ni menerapkan format Interval Training and Barefoot Training (berkaki ayam) bagi membantu membakar kalori dan meningkatkan stamina seseorang. So, bila kita buat teknik Piloxing ni sebenarnya ianya boleh membantu meningkatkan kesihatan jantung, membentuk otot2 dan membakar kalori sehingga 400 - 1200 dalam setiap session. Seriously! Banyak kot.. Kalau buat zumba pun belum tentu boleh buang kalori banyak ni.. :p

Kat sini bukan golongan muda remaja je tau yang join buat aktiviti piloxing ni. Kata Andien, Piloxing ni sesuai bagi semua peringkat umur dari belasan tahun kepada yang lebih dewasa. Tambahan, latihan barefoot ni boleh menguatkan kaki serta mengaktifkan saraf- saraf supaya lebih pantas bertindak. Masa aku datang tu ade je yang sebaya maka-mak aku turut serta dalam kelas ni. Peww makcik.!! nak buat pinggang untuk raya ke mak cik... Heheheh. :p :p Tapi kagum pulak aku tengok makcik-makcik ni gigih buat Piloxing. Segan aku bila diorang boleh buat lagi power dari aku yang muda ni. Hahaa..

Sejam buat Piloxing ni seriously mengah! Nampak tak betapa pancitnya aku. Hahah..Baru 10 minit pertama masa aku buat Piloxing ni peluh dah keluar mencurah-curah. Mana taknya, setiap pergerakan yang dibuat agak laju dan padu. Aku pun tak dapat follow sangat. Tapi seriously enjoy!. Mula-mula memang rasa penat tapi badan kita rasa selesa sebab dapat keluarkan peluh and ade jugak bahagian-bahagian otot yang mula terasa sakit lepas buat benda ni. :D

Yeay!!! dapat air sedap! hehe.. Lepas settle Piloxing terus Kak Fazilah bagi minum air ni. Aku taktau apa nama air ni. Tapi yang aku tau kandungan air ni sangat berkhasiat sebab semua campuran buah-buahan.Terus rasa nak buat sendiri kat rumah hari-hari. Hahaha *kalau nak dapat air ni join kelas dengan kak Fazilah. :D

Aku rasa pada korang yang tak tahan nak buat teknik ni mesti surrender awal. Tapu rugi la! sebab sejujurnya aku cakap teknik ni memang mampu memberi kesan yang ketara pada korang yang nak kurus atau nak dapatkan badan yang fit. Banyak kelebihan and kebaikan yang ada dalam teknik Piloxing. 
Selesai penggambaran aku sempat mintak tips penjagaan makan dengan Kak Fazilah. Kita tengok kat Gym & Fitness centre dah berapa orang yang dah bertahun exercise tapi masih tak berjaya menurunkan berat badan.Sebabnya mereka tak faham dan tak menjaga 80% nutrition dan mengharapkan exercise sahaja.

Pesan Kak Fazilah, walaupun kita mengamalkan senaman, kita juga perlu mengamalkan cara pemakanan yang seimbang yang mana cukup protein,karbohidrat, vitamin dan mineral. Kita ni nak jaga kesihatan memang senang tapi nak maintain sihat, sangat lah susah. Satu benda yang aku rasa sangat penting untuk kita tahu, senaman ni bukan sekadar untuk jadi kurus tapi untuk dapatkan kesihatan yang baik kita perlu bersenam dan jaga pemakanan. Baru lah sellimmm! :p

Bayak lagi yang aku nak kongsikan dengan korang mengenai Piloxing ni, tapi kalau nak tahu cerita full kene la tunggu bila episod ni disiarkan nanti. Heheh.. Rancanagn Tumit Tinggi ni dah pun bersiaran kat TV1 sekarang dan segmen aku akan disiarkan pada episod 7 nanti. Haa, jangan lupe tengok tau. #muahciked :D xoxo

3 Comment:

Assalamualaikum,,, Sebelum aku meneruskan cerita aku dengan lebih lanjut, aku nak tanya korang.. korang pernah naik grab car/uber/teksi...

First Time Rasa Takut Naik GRAB CAR!

3:53 PM Mera Hussain 3 Comments

Assalamualaikum,,,

Sebelum aku meneruskan cerita aku dengan lebih lanjut, aku nak tanya korang.. korang pernah naik grab car/uber/teksi tak? Sepanjang korang menggunakan public trans macam tu ade tak korang dapat pengalaman yang menakutkan??

Mesti korang tertanya kenapa aku tanya soalan macam tu kan? Hmm,,aku nak cerita la ni.. Benda ni jadi pada aku semalam sewaktu aku nak pergi shooting bersama RTM kat The Atmosphere, Seri Kembangan. Shooting aku hari ni start pukul 10.00am di Go Fit With Me. Jadi  pukul 8.00am aku dah keluar rumah untuk ke sana. Hehe.. Disebabkan aku tinggal di Shah Alam dan takde transport sendiri nak ke Seri Kembangan, aku keluar la awal pagi dan naik train untuk ke sana. So aku turun di stesen Serdang sebab kakak kaunter KTM cakap tu je stesen yang terdekat kalau nak pergi Seri Kembangan. Hmm, no choice! Aku pun beli la tiket ke sana..

40minit dalam train aku sampai di Kl sentral dan transit KTM menghala ke Serdang.  Around 9.30am aku sampai di Serdang. Baru sampai Serdang tapi macam mane aku nak ke Seri Kembangan? Emm, aku terfikir nak gunakan uber. Kemudahan dah ada kan? kena la gunakan dengan sebaiknya,, Hihi.. Before proceed aku cek dulu charge yang dikenkan. Amekaw!! sekali tengok charge dia RM16.00. mahal doe! aku terus download apps grab car sebab orang cakap grab car murah. *gigih laa aku menunggu sampai habis donlod semata nak dapatkan yang murah. Hahaha.. Yes! Murah! beza RM3.00 ok.. Di zaman pak jib ni banyak benda kena berkira, Hahaha.. Ok, sambung.. Kebetulan memang ade sorang driver tengah free and dengan serta merta aku grab dan terus call untuk buat confirmation.

10minit kemudian...

Driver sampai. Fuyyoo~ Bezza baru...Aku pun terus menuju ke kereta tu. Masuk-masuk kereta aku bau kedai. Hahah.. Driver yang aku dapat ni adalah seorang lelaki berbangsa Melayu + Bugis, berasal dari sabah dan grab car adalah part time job dia. Kerja tetap dia pun aku tau. Nampak tak? Hahaha..

Nak dijadikan cerita. sewaktu dalam grab car.. aku berborak dengan dia.. Banyak jugak kitorang borak tapi more to tempat best kat Sabah and dia tanye aku pasal kerja yang aku nak buat masa hari tu. Yelah orang tanya baik-baik takkan kita nak balas sebaliknya kan.. Aku pun terus la layan berborak dengan dia sepanjang perjalanan.. Tapi makin lama aku jadi makin tak senang pulak sebab ade beberapa soalan dia buat aku fikir negatif pasal dia.

Mula-mula dia tanye aku tinggal kat mane.. Lepastu tanya asal usul aku pulak. Aku pun jawab menipu. Haha. Bukan sengaja.. just untuk keselamatan aku je.. Hehe.. Then dia tanye pasal fon no aku pulak.. tetiba aku terfikir "eh dia nak buat apa dengan fon no aku??" Masa ni aku tak boleh nak twist sebab aku ade call dia. So aku diam. Lepastu dia tanye lagi samada no aku ni ade whatssap atau tak?? Siap tanye aku lagi dekat whatssap ada gambar tak?? "dia ni nak mandrem aku ke ape tanya gambar bagai". Soalan dia ni terus buat aku takut and fikir negatif pasal dia. On the spot aku bukak whatssap and aku privatekan gambar aku. Hahaha

25minit kemudian...

Sampai jugak kat The Atmosphere, Seri Kembangan. Serious aku rasa takut masa tu. Aku rasa dah tak sabar sangat nak turun dari kereta tu sebab tetiba aku rasa macam aku taknak tengok muka driver ni. Menakutkan je. Siap offer diri nak teman aku sementara nak tunggu Kak Fazila(orang gym) datang untuk bawak aku ke gym dia. Terus laju je aku tolak offer dia. Hahaha *takut punye pasal*
Aku tak tau lah kalau niat dia baik memang nak teman aku sebab aku sorang perempuan kat situ ke ape, Kalau betul niat dia baik bagus lah. tapi kalau sebaliknya tu yang aku takut. Sepanjang aku naik uber aku tak pernah lagi alami benda ni and tiba-tiba bila kena macam ni buat aku jadi takut nak naik grab/uber/teksi. Kalau dapat driver perempuan ok la jugak. Rasa secure sikit. Hehehe

So kat sini aku bukan nak blame orang yang buat business uber/grab/teksi ni semua ada niat buruk. Tak! sama sekali aku tak maksudkan macam tu. Cuma aku nak pesan pada korang(pengguna) and untuk diri aku jugak. Kita ni jangan mudah sangat ramah dengan orang. takut dalam kita tak sedar kita boleh terbagi details kita pada dia walaupun kita rasa "ooo..dia ni ok", "alaa..aku bukan jumpa dia lagi lepas ni".. no no no... Jangan sesekali buat macam tu. Bahaya okkk.. Especially kita ni perempuan. 

Sekarang ni bahaya kat mana-mana boleh jadi. Kadang orang yang kita nampak baik dan ok tu lah yang sebaliknya.. Haih! mintak dijauhkan dengan orang macam ni. Eh, kejap! habis lepas ni sape nak jadi driver aku ni... ??? hmm macam dah kene cari boyfriend je ni.. hihiks! :p :p

3 Comment:

Hye korang!!! Hari ni aku nak share sikit produk yang aku guna untuk keluarkan whiteheads/blackheads yang degil kat muka. Aku rasa masalah...

Cara Keluarkan Whitehead/Blackhead Degil!

10:55 PM Mera Hussain 3 Comments

Hye korang!!! Hari ni aku nak share sikit produk yang aku guna untuk keluarkan whiteheads/blackheads yang degil kat muka. Aku rasa masalah ni memang ade pada korang jugak.. pakai laa ape produk kecantikan pun and even muka korang flawless tahap pantul cermin whiteheads/blackheads ni mesti ade kan2?? Baik ngaku cepat! Hehehe
Image result for how to treat whiteheads
Ramai yang tak tau sebenarnya kulit muka kita terdapat banyak kotoran akibat seharian terdedah. Macam-macam produk kita guna untuk lindung kulit kita daripada itu dan ini. Namun tak semestinya produk yang kita guna tu mampu cover and protect kulit kita dari mendapat masalah macam ni. Actually terdapat banyak faktor yang menyebabkan berlakunya whiteheads/blackheads pada muka. Antaranya..

Bila kita tak cuci muka dengan betul. Kulit muka kita ni terdedah seharian  dan jugak dipenuhi dengan makeup setiap hari. Tapi kalau korang yang jenis tak pakai makeup  pun kene ingat kulit tu seharian terdedah dengan kotoran asap dan debu. So kalau kita tak cuci dengan betul akan tersumbat dalam liang roma/pori kita yang mana boleh memyebabkan whiteheads/blackheads.

Penggunaan produk makeup pun menjadi satu penyebab whiteheads/blackheads. Biasanya produk yang boleh menyebabkan muka berminyak akan membuatkan kita dapat masalah kulit sebegini. Aku dulu pun pernah dapat masalah kulit berminyak ni. Maklum laa kekonon nak nampak glowing, shining bagai tapi kita taktau produk macam tu laa yang buatkan kulit kita jadi tak sihat. MasyaaAllah... insof hakak. Terus tak pakai dah. Haha..

Seperti pemakanan jugak. Pengambilan makanan berminyak yang berlebihan pun tak bagus. Sebab boleh bagi kesan yang tak baik pada kulit dan mudah dapat kulit yang berminyak. 

Kekurangan air dalam tubuh badan pun boleh jadi faktor penyebab berlakunya whiteheads/blackheads. Percaya tak?? Semua orang dah noticed memang kita perlu minum air atleast 7gelas atau 3litre sehari.. So kalau badan kita tak cukup air kulit akan jadi kering. Then badan kita jugak tak dapat nak lakukan proses detox dengan sempurna. So, ia menyebabkan badan kita jadi bertoksin dan menjadi masalah kulit yang mana mudah  untuk dapat whiteheads/blackheads.

Ok ni aku bagi a few sebab yang paling utama penyebab masalah whiteheads/blackheads ni. So hari ni mood aku terajin and aku baru dapat toys baru.. aku nak tunjuk sikit cara-cara aku keluarkan whiteheads/blackheads yang degil tu guna toys baru aku. Hehehe.. 

1. Cuci muka muka terlebih dahulu dengan pencucu muka.


Aku guna produk Dr.G. Produk ni from Korea and before aku beli aku baca review memang produk ni produk yang baik untuk kulit and  boleh dikatakan best seller kat Malaysia.

2. Steam muka.

Before nak buat proses buang whitehead/blackhead aku akan steam muka telebih dahulu bagi liang pori terbuka and memudahkan whitehead/blackhead keluar. Sorry gambar terlebih lighting. Hehehe

3. Gunakan Black masker.


Hasil selepas menggunakan black mask Charcoal
Black masker ni aku beli murah je. RM19 satu and boleh pakai banyak kali. Heheh.. Make sure sapu blackmasker ni ditempat berkenaan je. Elakkan dari pakai bawah mata. And one more thing pakai tebal sikit supaya mudah nak tarik bila nak pilled off.

4. Gunakan Beauty Device
Beauty device ni boleh charge kalau battery habis. 



Before guna beauty device ni aku ulang balik step 2. Buat dalam seminit dua je just nak bagi muka lembap sebab nanti bila korang guna benda ni korang kene sedut and kulit muka tertarik. So bila permukaan kulit muka kering akan menyebabkan rasa sakit. Make sure buat sampai keluar habis segala whiteheads/blackheads kat muka. Kalau ade jerawat pun langgar je. Hehehe. Please elakan dari guna jari tau sebab boleh menyebabkan kulit luka and jari kita tak 100% bersih. then nanti akan tinggalkan parut yang lama..

5. Sapukan moisturiser/pelembap.

Sapukan moisturiser/pelembap muka untuk menutup semula liang pori. 
Rupanya tak cukup bila kita gunakan black masker je untuk tarik keluar whiteheads/blackheads ni sebab dia tak keluar habis. Bila aku sedut guna beauty device ni masih ade lagi yg keluar. Hahah.. Nah aku tunjuk.
Whiteheads yang dapat dikeluarkan
Kotoran lain yang dapat disedut
Banyak jugak whiteheads yang keluar dari muka aku. Seriously geli nak tengok weyh. Betapa kotornya muka aku.. Ingat dengan cuci muka setiap hari muka dah cukup bersih ke?? no no no ok. Sebagai perempuan kebersihan memang perlu diutamakan. Kita pakai pakaian bersih, cantik-cantik tapi muka kita tak bersih.

Tak salah if korang nak pakai produk or barang makeup tapi make sure korang kene cuci dengan sebersih-bersihnye muka tu sebab minyak-minyak  tu laa yang boleh buat liang pori muka kita tersumbat. Tu yang whiteheads/blackheads tumbuh subur kat muka. Hahhaha. Kalau nak cantik kene la rajin.. satu hari kita cuma spentkan 1jam untuk kulit muka kita. Tak lama pun..Huhu.. Nah gambar testimoni. Sis sangat puas hati dengan muka sis. Hahah
Before
After
Seriously after aku buat whitehead treatment ni kat muka rasa fresh sangat2!. Tapi after buat proses ni, ianya akan meninggalkan sedikit kesan pada kulit kat tempat yang bermasalah. Macam kita buat bekam jugak. Hehe.. tapi kesan tu akan ok semula dalam masa sehari dua. Don't worry... yang penting kulit dah bersih and lagi rasa fresh!. Heheh..

Korang try la.. Best tau! aku buat treatment ni seminggu 2kali kalau rajin. kalau malas seminggu sekali. Hee~

Oh ya! tips ni bukan untuk perempuan sahaja. Lelaki pun boleh buat jugak ok. Baru kacak bergaya muka tu. Hee~ :p

Kalau korang ada pendapat dalam tips penjagaan muka jangan segan silu untuk share. Sama-sama memberi sama-sama menerima. Thanks for reading. Heheh

3 Comment:

Eh pebende choir terbaik?? Setakat nyanyi hentak-hentak kaki pun kata choir terbaik. Hahaha.. Ni la pengalaman baru yang aku dapat masa bar...

Pergh!! Choir TERBAIK Katanyaa...

7:59 AM Mera Hussain 1 Comments

Eh pebende choir terbaik?? Setakat nyanyi hentak-hentak kaki pun kata choir terbaik. Hahaha.. Ni la pengalaman baru yang aku dapat masa baru masuk kerja kat tempat baru. Aku ingat zaman sekolah je ade nyanyi2 ni. dah kerja pun ada. Hahaha
Image result for choir clipart
Masa mula-mula dapat tahu nama tercalon dalam list choir aku terkejut jugak. Aku baru masuk kerja berapa minggu kot tetiba dah kena join choir. Eh, pebenda laa..Haha.. Mentang-mentang laa aku budak baru.. hmm nak taknak kena la join jugak laa.. Kang buruk pulak reputasi.. Huhu

Fisrt time join choir agak malu jugak masa tu sebab ramai staff yang aku tak kenal. Aku ingat lagi masa 1st day training masing-masing nak bukak suara pun malu. Nyanyi pun slow je tak bermaya macam ada upacara kematian pulak nyanyi suara macam tu. Hahaha..Ada 3buah lagu yang kitorang persembahkan masa Majlis Pedoman awal bulan 3 hari tu. Lagu NegarakuKPJ and Drag Me Down (persembahan khas).

Lagu Drag Me Down ni laa yang kitorang kena fikir macam mana nak buat bagi jadi lagu choir. Agak tough jugak la bagi kitorang sebab nak kena fikir choreo, bahagikan lirik mana part yang nak kene ambik, fikir gaya and macam-macam lagi. Haha.. Dah la tak pernah join choir tetiba kena gubah lagu omputih ni jadi choir. So youtube banyak membantu kitorang untuk dapatkan idea-idea best and menarik untuk jadikan choir kitorang best. 

Hasil dari komitmen semua orang kitorang dapat best comment from our BOD. Siap dapat sijil lagi. Bangga gile rasa. Padahal aku dengar biasa je takde laa best mane. Hahah.. Actually banyak lagi aktiviti yang kitorang ada dalam tahun ni. Seriously pengalaman yang baru untuk aku dapat since kerja kat sini. Thanks to Pharmaserve for the best moment in the beginning of 2017. Nah aku bagi video yang nan hado je dalam fon aku. Sedih takdak orang nak rekodkan. Sob sobb.
video

1 Comment:

Hye, kali ni aku nak sambung balik entry roadtrip Thailand aku yang dah nak basi.Perghh, makan tahun jugak eh nak settlekan entry ni. Menac...

KBBA | Roadtrip Thailand Part IV - Hello Hatyai!!

6:42 PM Mera Hussain 4 Comments

Hye, kali ni aku nak sambung balik entry roadtrip Thailand aku yang dah nak basi.Perghh, makan tahun jugak eh nak settlekan entry ni. Menacabar sungguh! haha.. Tapi peduli apa kan?? aku nak jugak cerita. :p :p

Hari ke-4, hari terakhir kitorang kat Thailand. Hmm sekejapnya dah lastday lepastu nak balik Malaysia dah. Hmm.. Kalau tengok balik gambar-gambar kat Thailand serious rindu gila. Paling best moment kat Krabi. Tapi takpe.. aku dah move on dah. Hehehee. Ok, back to my story.

So untuk lastday ni destinasi kitorang adalah Khlonghae Floating Market. Ni lah tempat yang orang paling suka datang sebab tempat ni syurga makanan bagi pengunjung yang datang ke sini. Macam aku. Ngeh ngeh ngeh :D

Sebelum meneruskan perjalanan ke Hatyai, kitorang singgah sekejap di Safari Elephant Trekking dan Krabi Town. 



Abaikan pipi aku yang sama bulat dan kaki aku yang sama besar dengan gajah. Hahah

Biasanya pengunjung yang datang ke sini diorang cuma datang tengok dan bagi makan je pada gajah. Satu bekas pisang dijual dengan harga 50baht. 

Gajah kat sini jinak. Korang yang berani dekat tu boleh laa pegang-pegang dia ke ape ke.. Aku cuba jugak berani kan diri nak datang dekat usap belalai dia. Tapi tak berjaya. Gambar aku yang tengah pegang gajah tu acah-acah berani je sebenarnya. Sekali da hulur belalai dia terus aku lari jauh. Hahaha. Pada yang berkeinginan nak jalan-jalan menaiki gajah  tu, charge yang dikenakan cuma 500baht je. Aku rasa mahal so aku tak naik. Hehhe..

Kat Krabi Town ni takde apa yang menarik pun. Kebanyakan orang yang berkunjung kesini cuma singgah sekejap untuk ambil gambar dengan King Crab kat belakang ni je. Hehehe 
Perjalanan dari Krabi ke Hatyai cuma mengambil masa dalam 4jam je. Tapi sepanjang perjalanan aku tido. So tak tau nak estimated berapa jarak perjalanan dari Krabi ke Hatyai. Hehe :p . 
 Masa on the way tu driver kitorang sempat bawa kitorang makan aiskrim. Apa yang aku boleh cakap aiskrim ni memang sedap. Kalah Sangkaya. Huhu.. 7scope aiskrim + isi kelapa + 3jenis topping cuma 35baht je. KAlau korang datang Krabi cari aiskrim ni ok. :D hehe
Yeay!! Finally sampai jugak kat sini. Heheh



Terlalu banyak kedai yang jual makanan sampai tak tau nak makan apa.. Kat sini adalah kawasan penjual muslim jual makanan. So korang jangan risau sebab korang takkan jumpa cengkerik goreng, cicak goreng, belalang goreng ke apa. Sebab ni mslim food area. Non muslim punya area di seberang dan agak jauh sikit kalau nak berjalan kat sana. 




Cantik bekas air ni.. 30baht je.. Lepas minum jangan buang. Boleh bawak balik jadikan perhiasan kat rumah atau buat letak kat office. Heheh
Semua dah kenyang makan. So, masa untuk shopping pulak. Hehee.. Kat sini souvineur yang dijual lebih kurang je macam dekat Krabi and Phuket je. Harga pun lebih kurang. Tapi kalau nak beli ole-ole(makanan ringan) untuk bawak balik Malaysia kat sini memang murah. 

Trip kitorang berakhir kat sini.. Alhamdulilah  seronok sangat!. Hehe..Actually kat Thailand ni banyak je tempat best kalau nak pergi. InsyaaAllah kalau ade kesempatan boleh repeat lag cuma makesure nama tak kena blacklist dengan imigresen ok je. Hahha.. Thanks to Ayden Averroes Travel untuk trip ni. Banyak lagi tempat yang Ayden boleh bawak korang pergi. Just follow ig dan fb diorang untuk dapatkan info. 



4 Comment: