Omaigadddd!! Tinggal lagi 7hari je lagi bulan Ramadan bakal menjelma. aku yakin, mesti ramai yang dah survey tempat-tempat untuk berbuka p...

Buffet Ramadan 2016 - D'Kayangan Grill & Steamboat, Seksyen 13, Shah Alam!!

10:52 PM Mera Hussain 6 Comments

Omaigadddd!! Tinggal lagi 7hari je lagi bulan Ramadan bakal menjelma. aku yakin, mesti ramai yang dah survey tempat-tempat untuk berbuka puasa nanti kan?? Haa, hakak-hakak tu dah abis ganti puassa lom? Sibuk cari tempat buka jugakkan? Hehehe...
Rabu lepas aku dan rakan blogger Kelab Blogger Ben Ashaari berpeluang pergi ke D'Kayangan Grill & Steamboat, Seksyen 13, Shah Alam. Restoran ni dekat je dengan office aku. Kalau tak jammed 5-10 minit dah sampai. Haa, dekat sangat kan? tapi kepada mereka yang tak tahu tu boleh waze je. confirm jumpa. Lagi senang! Hehehehe. 

Semestinya ramai yang nak tahu kan apa yang menariknya kat sini? Ok, sebelum tu meh aku cerita sikit. D’Kayangan Grill BBQ Steamboat ni menyediakan makanan yang berkonsepkan 3 dalam 1 iaitu Grill + steamboat + BBQ secara Buffet. So, untuk Ramadhan 2016 kali ni D'Kayangan menyediakan menu-menu istimewa selain daripada menu steamboat grill yang sedia ada.

Antara menu istimewa buffet ramadan kat sini seperti... Kambing panggang, Nasi Briyani Gam, Ayam Kampung Goreng Berempah, Gulai Kawah Daging, Gulai Kawah Ayam, Sup Tulang, Ikan Patin Masak Tempoyak. 




Selain daripada tu terdapat juga menu skewer dan BBQ  istemewa seperti... Ayam Skewer Berempah, Ayam Skewer Kunyit, Ayam Skewer Cilantro, Daging Skewer Hitam Manis, Sotong, Skewer Pedas Cilantro, Sotong Skewer Berempah, Ikan Dory Skewer Berempah, Udang Skewer, Cilantro Pepper, Kambing Skewer Hitam Manis, Otak –otak, Pari Assam Nyonya. 












Bagi penggemar steamboat, pengunjung diberi pilihan samada memilih sup ayam atau tomyam sebagai kuah rebusan untuk mereka nikmati bersama-sama makanan laut yang segar. 
Kalau aku, aku suka kuah tomyam. Sebab haritu aku try kuah tomyam dia. Sedap! rasa pedas-pedas. Hehehe..  Pilihan yang tersedia.

Antara makanan laut yang tersedia tentunya udang besar, ketam, kupang, kepah, kerang, sotong, isi ikan, bamboo lala dan banyak lagi. Pelbagai bebola, sayuran, aneka mee, fucuk dan juga sos yang dibuat oleh Chef Shahnizam seperti Sos Cili Thai, Sos Manis, Sos Bawang Putih, Sos Lada Hitam, Sos Yong Tau Foo turut tersedia.

!

Dah puas makan kita cuci mulut pulak. Eh! bukan cuci guna air tapi cuci dengan kuih muih atau dessert ni. hehehe.. Pencuci mulut yang disajikan pun sedap-sedap seperti ‘Breads & Butter Pudding with Vanilla Sauce’, aneka kek, krim puff mini, ‘round cake cut’, brownies coklat, agar-agar dan juga aneka buah-buahan. Pelbagai jenis aiskrim, ABC dan juga Minuman panas dan sejuk pun ada. Hmm, memang sakan laa aku makan malam tu. Hahaha.




Fuhh!! puas hati sangat ni kalau dapat makan kat sini. Buka puasa sampai kenyang! silap-silap rasa kenyang tu bawa smapai ke sahur esok. Hehehe
image
Tengok lah meja kitorang. penuh dengan makanan. memang puas hati dan kenyang sangat-sangat!! Abaikan muka aku yang terlebih happy tu! Hahaha. 
Tentang harga korang tak perlu risau. Aku tahu korang mesti rasa harga dia mahal kan?? Sebenarnya tak pun!!! Untuk pengetahuan korang.... dengan kesemua menu yang terdapat diatas,korang hanya perlu membayar serendah.... 

RM49.90 untuk dewasa
RM 24.00 bagi kanak-kanak (5 hinga 11 tahun..)

Booking cepat tau!! kalau tak habis nanti melepas..... Huhuhu.
Fuhh!! puas hati sangat ni kalau dapat makan kat sini. Buka puasa sampai kenyang! silap-silap rasa kenyang tu bawa sampai ke sahur esok. Hehehe..

Sekiranya berminat dan sebarang pertanyaan sila hubungi :- 

No 1, Sri Acappella Service Apartment,
Jalan Lompat Tinggi 13/33, Seksyen 13,
40100 Shah Alam, Selangor

Tel : 03-55234979 / 012-2971091 / 017-5076274
Facebook: Steamboat BBQ Buffet DKayangan
Instagram: @dkayangansteamboat


Gambar cc: afiq

6 Comment:

Disebabkan bulan Ramadhan bakal menjelang, aku tau mesti ramai kakak2, makcik2 kat luar sana dah mula buat survey baju raya apa yang nak pa...

Apa Yang Menarik Sangat Butik Surischa Ni???

7:03 AM Mera Hussain 7 Comments

Disebabkan bulan Ramadhan bakal menjelang, aku tau mesti ramai kakak2, makcik2 kat luar sana dah mula buat survey baju raya apa yang nak pakai nayi kan? Kan? Kan? Kan?? Eleh,, tak ngaku lettuw! Hehehe

Meh sini scroll entry ni sampai habis. Korang kena baca sampai tak kelip mata pun takpa sebab ada info-info menarik kat butik yang aku nak bagitau korang ni. Haaaa
Hari tu aku pergi ke Bangi sentral. Memang banyak betul butik kat situ. Ya Allah! Kalau tak kuat iman mau jatuh nafsu shopping weyh. Tak cukup kaki kalau nak masuk ke semua butik. Hahaha.. Tapi kalau dah sampai situ, korang kena jejakkan kaki masuk ke Butik Surischa ni.  Wajib! Heee~ sebabnya......

Ruangan dalam kedai ni sangat luas. Selesa kalau nak shopping ke ape. Koleksi pakaian yang dijual semuanya digantung dengan tersusun kat tepi dinding. Sedap je mata memandang tau. Nak shopping pun senang! Hehehe
Surischa ada menawarkan pelbagai jenis koleksi jubah, blouse dan palazo. Memang cantik-cantik koleksi dia. Aku pun tertarik. Alaa, standard lah perempuankan? Pantang nampak baju cantik mesti berkenan. Hehehe
Design baju ni cantik.. Aku suka sebab nampak simple je.. Tapi disebabkan aku terlalu tinggi kot. Bila pakai tergantung sikit. Tapi masih menutup buku lali. Huhuhu. Dah jadi kebiasaan pada aku kalau pakai jubah mesti macam tu. Hahahah

Ni antara koleksi menarik yang ada kat butik Surischa. Tak sabar aku nak tunggu koleksi raya. Mesti lagi banyak keluaran yang cantik-cantik!! Fuhh~ sedia duit je la. Huhuuu


Material yang digunakan untuk blouse ni pun best. Tak jarang, lembut dan selesa bila pakai. Design pun up-to-date. Style weyh bile pakai dengan palazo atau kain. Huhuhu
Mengenai harga pulak korang jangan risau. Harga yang ditawarkan di butik ni bermula dari RM75 sehingga RM150. Pada aku harga ni sangat berpatutan dan mampu milik. Yes!! Murah kalau nak dibandingkan dengan jubah-jubah lain kat luar sana.

Kalau korang datang time happy hour, korang berpeluang memperoleh jubah ni dengan harga bawah daripada RM100! Peww, best kan. Untung sangat sape yang duduk berdekatan dengan butik ni. Aargghhh!! Jeles!
Seronok kakak dua orang ni main tukar-tukar baju. Habis satu butik dia try. Hahaha.. Bestnye, staff diorang mesra sangat. Murah dengan senyuman. Tak henti melayan kerenah kitorang ni. Hahaha.. Memang sporting habis!
Untuk pengetahuan korang, SuriScha akan mengadakan Jualan Koleksi Hari Raya sempena pembukaan Wisma SuriScha pada 26 Mei 2016 di Kota Fesyen MITC Air Keroh, Melaka. Haa korang yang duduk kat Melaka tu boleh laa serbu nanti. Datang ramai-ramai bawak mak, kakak, sedara mara semua datang. Hehehe


Owner Surischa
Kepada korang yang nak datang ke butik ni, kat bawah ni aku sertakan alamat. Sebelum tu, korang boleh jugak survey semua koleksi keluaran Surischa di facebook dan instagram. Aku rekemen sangat korang datang sini
Alamat:-
3-41-3, Jalan Medan Pusat Bandar 8
Bangi Sentral 
43650 Bandar Baru Bangi
Hotline : 017-9840807 
No. Ofis : 03-89220267
Facebook:- Surischa Malaysia
Instagram:- @surischa

7 Comment:

Hampir 3minggu berlalu rasanya baru hari ni jari-jemari ni berkesempatan nak menaip entry panjang tentang percutian singkat aku ke Kota S...

PERCUTIAN JIMAT SAYA KE SINGAPORE!! JIMAT KE??

4:27 AM Mera Hussain 7 Comments

Hampir 3minggu berlalu rasanya baru hari ni jari-jemari ni berkesempatan nak menaip entry panjang tentang percutian singkat aku ke Kota Singa hari tu. Tapi sebelum tu, aku nak berterima kasih kepada abam handsome atau owner Percutian Jimat Saya atau Percutian Murah Saya kerana sudi menjemput aku join sekali Singapore Day Trip pada 3 miggu lalu. Terima kasih juga pada Uzu yang ajak aku join trip ni. Alhamdulillah trip ni berjalan dengan lancar seperti mana yang telah dijadualkan.
Ni lah abam handsome a.k.a owner Percutian Jimat Saya. Huhu
Ok, sebelum tu aku nak cerita sikit tentang percutian day trip ni. Mane tau de yang tak tahu ke kan?? Hehehe.. Percutian ni bermula pada 10 April 2016 sehingga 12 April 2016 yang mana kitorang bertolak dari KL sentral pada jam 12 tengah malam. So, kitorang tiba di R&R Gelang Patah pada jam 5.30 pagi (11 April 2016). Pada hari sabtu tu lah bermulanya pengembaraan kitorang di Kota Singa ni. Haa,, Kitorang pulun habis satu hari berjalan kat Kota Singa ni sampai malam. Penat weyh.. Hahaha.. Jam 8.30 malam kitorang bertolak keluar dari Singapore dan sampai di R&R Machap untuk bersihkan diri dan solat. Kiotrang tiba di KL Sentral jam 2.30 pagi (12 April 2016). Jadi, beginilah sebenarnya percutian 3hari 2malam kitorang ke Singapura. Tido dalam bas je weyh. takde hotel-hotel pun. Hahahah

Haa,, kalau korang nak tahu ada artis sekali tau follow trip percutian ni.. Cuba teka sape??? Heheheh..
Ni lah artis yang join trip Singapore kitorang  - Afiq Syazwan
Jom usha gambar tempat-tempat yang kitorang lawati sepanjang satu hari di Singapura. Heheh.. Seronok tau!!

1. Merlion Park.
Kat sini kami diberi masa lebih krang 35minit je. Lepastu kami diminta berkumpul semula dibawah satu pokok besar (checkpoint yang ditunjuk) untuk bergerak ke tempat seterusnya. Jom tengok-tengok dulu apa yang ada kat sini. Hehehe


Kat sini, korang kena belajar jadi agresif sikit kalau nak bergambar. Sebab kat sini pelancong terlalu ramai dan korang memang tak berpeluang nak ambil gambar fefeeling dilwale ke kuch-kuch hota hai ke ape ke memang tak berpeluang! So kalau ade peluang sesaat untuk bergambar terus snap je. Dasyat kan?? Hahaha

2. Garden By The Bay.
Tempat ni aku paling suka sebab banyak pokok-pokok cantik kat sini.. 





3. Bugis Street.


Kitorang shopping di Bugis street. Kitorang cuma diberi masa lebih kurang 30minit je untuk membeli barang-barang atau cenderahati untuk dibawa pulang ke Malaysia nanti. Aku sempat la beli t-shirt untuk mak dan anak-anak buah aku.. Untuk kawan-kawan aku bagi key-chain je. Hehehehe.

Habis shopping kitorang bergerak menuju ke Malay Heritage Kampung Gelam.

4. Kampung Gelam & Arab Street
Kat sini kami dipecahkan kepada 2 kumpulan yang mana 1 kumpulan akan masuk ke USS dan 1 kumpulan lagi akan pergi ke Pulau Sentosa.

Sebelum ke Pulau Sentosa kami berhenti makan tengah hari. Abam bawa kitorang makan dekat Restoran Zam-zam yang mana popular dengan Murtabak singapore dan jugak Nasi Briyani. Sedap weyh Murtabak Singapore dia. Habis 2 pinggan aku bedal. Hahahha.

Perut dah kenyang, masa pun banyak lagi. kita pusing-pusing dulu area Arab Street ni. Heheheh



Lepas puas makan dan berjalan di Kampung gelam dan Arab Street ni, kitorang bergerak ke Pulau Sentosa pula yang mana destinasi terakhir percutian kitorang. Hehehe.

Perjalanan dari Kampung gelam ke Pulau Sentosa mengambil masa dalam 15-20 minit je dengan menaiki teksi.

Nak tunggu Teksi kat pun memerlukan kesabaran yang tinggi disebabkan hari tu hujan lebat. Teksi taknak berhenti pulak tu..Sepatutnya kitorang perlu berjalan ke depan lagi yang mana tempat teksi turunkan orang. So, sejam lebih jugakla kami tunggu teksi. Dengan berkat kesabaran dapat la teksi untuk ke sana. Hehehe.

5. Pulau Sentosa

Menaiki buggy keliling Pulau Sentosa. Macam-macam perangai diorang buat dalam ni. Sabar je la. Hahaha













Percutian Jimat Saya bersama Afiq Shazwan ke Singapore berakhir di Pulau Sentosa. Seronok sangat-sangat!! Walaupun dia artis yang popular tapi dia tak sombong. Sangat friendly. Baik je budak ni. Bagus-bagus.  Artis macam ni la kita nak. Hahahaha

Kalau korang nak tahu, ni lah kali pertama aku jejakkan kaki aku ke Singapore ni. Banya jugak tempat yang best aku dapat pergi walaupun tak berpeluang masuk ke USS. Servis dari Percutian Jimat Saya memang superb!! Terbaik lah. Aku memang berpuas hati sangat! 

Aku rasa ni pengalaman yang paling seronok dan ini kali pertama jugak aku join trip macam ni. Kalau diberi peluang lagi memang aku nak sangat join! Sebabnya banyak lagi trip yang menarik bakal diajurkan oleh Percutian Jimat Saya ni. Dengar-dengar tahun depan nak ke Ausie! Huhuhu
Trip Singapore dari Percutian Jimat Saya rasanya dibuat setiap bulan. Memang best! RM135 je untuk city tour. Murah kan?? Dah la boleh pergi banyak tempat. Aku pergi sini cuma bawak 50SGD je tu pun masih berbaki 20SGD. Jimatkan?? Kalau berminat nak join korang boleh call atau whatssap diorang.

Korang jugak boleh follow gambar-gambar keseronokan trip dari Percutian Jimat Saya melalui hashtag kat instagram #percutianjimatsaya . Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai trip boleh contact atau whatssap di no yang tertera dibawah ni.

Info :
Instagram : @percutianjimatsaya
Whatsapp : +6010 9834622

7 Comment: