Haa,, ingat lagi tak semalam aku kata aku nak sambung cerita percutian aku ke Pulau Perhentian?? Jom baca aktiviti hari pertama aku kat san...

Kincir Angin Pulau Perhentian, Terengganu

2:39 PM Mera Hussain 4 Comments

Haa,, ingat lagi tak semalam aku kata aku nak sambung cerita percutian aku ke Pulau Perhentian?? Jom baca aktiviti hari pertama aku kat sana. Hehehe

PART II

Korang kalau dah sampai sini, jangan lepaskan peluang korang untuk mendaki ke Kincir Angin tau. Sebabnya korang akan menyesal kalau tak pergi. Yeke?? Hmm,, tak percaya?? Takpe.. bagi aku cerita...Huh!
Sebelum ketiak basah jap lagi izinkan hakak fefeeling kejap. Hahaha

Masa kitorang sampai ke Sharila Resort, kitorang tak diberi bilik lagi sebab waktu check in kitorang pada jam 3.00petang. Jadi, disebabkan kitorang dah buat keputusan untuk ke Kincir Angin. Kitorang pinjam bilik Mujahid sekejap untuk buat persalinan. Hehe.. Nasib baik si Mujahid ni baik hati. Huhuhu

Bila dah nampak katil, haa mula la semua bermalas-malasan dan terus rasa nak tidur. Hahahaha. Mana taknya, baru sampai terus nak pergi hiking. Dah la tak cukup tidur, tak cukup rehat, lepastu tengah hari buta pergi hiking. Kalau mak aku tahu ni mak aku pun cakap aku buang tebiat. Hahahaa..

*infowaktu tengah hari lah yang paling sesuai untuk pergi daki ke Kincir Angin ni. Baru korang puas hati dengan pemandangan dia. kata Mujahid kepada kami. Heee
Jam11.30pagi kitorang berkumpul di depan Ombak Cafe. Aku ingatkan diorang nak bawak pi makan dulu ke apa.. Rupanya memang laluan ke sana sebelah Ombak cafe tu. Hmmm.. aku pun terus berlalu sambil memandang air-air sedap yang terhidang di cafe tu. *terus turunkan spect kekonon tak bagi nampak. Hahaha

Okey, Jom mulakan pendakian. Heheh.. *kemain semangat aku
Laluan ke Kincir Angin / Long Beach
Kalau korang nak tahu, jalan ni jugak adalah salah satu jalan menuju ke Long Beach, Perhentian. Kat Long Beach ni, malam-malam best la.. ada pesta. Kalau yang bawak anak, malam-malam suruh anak tidur dulu baru boleh datang sini. Hahahaha... 
Cuaca memang panas terik waktu ni. Bertabah la kalau baru sekejap muka korang dah burn.
Perjalanan ni agak jauh disebabkan kitorang menginap di Coral Beach. Bukit ni berdekatan dengan Long Beach sebenarnya.,, Sebab tu pada mereka yang tinggal di Long Beach memang takda masalah untuk mendaki bukit ni.
Ni lah track sebenar!! Jangan mimpi nak dapat track yang rata siap bertambak tar. Hahahaha 
Time ni bukan aku je tak larat. Muka si Uzu pun dah pucat lesi. Masa ni mula terasa giveup dan macam nak patah balik. Tapi disebabkan aku fikir ni kali pertama aku datang dan bukan senang nak dapat pengalaman ni aku gagahan jugak kaki aku untuk terus mendaki. Hahahaha *Come On Mera!!! Come ONNNN!!!! 

20minit kemudian........

Yeayyy!!! sampai pun Kincir Angin ni.. Fuhh~ puas hati giler,,,
Puas hati giler bila dah sampai atas ni. Rasa penat, haus semua tolak tepi sebab dapat tengok view cantik ciptaan Allah S.W.T. ni.
Nah aku belanja sikit gambar pemandangan dekat Kincir Angin ni. Hehehe
View dari pondok atas

   


Jom terjun!! Hahahaha 

Haaa,, cantikkan pemandangan kat sini.. Ni la sebabnya kenapa aku cakap korang takkan menyesal pergi ke Kincir Angin ni walau penat macam mana pun. Sebab penat tu berbaloi! Fuhh~ rasa taknak balik weyh bila dapat tengok pemandangan macam ni. Cantik sangat. Dengar bunyi air pun tenang je.
video
Lepas 2-3jam kat atas kitorang mula turun dan balik ke bilik. Untuk hari pertama di Perhentian mula dah terasa seronok sangat. Bukan seronok je.. Seronok + penat + puas hati dengan diri sendiri pun ye jugak. Hehehe.. Tak sabar nak tunggu hari esok sebab kitorang akan pergi snorkeling. Wuhhuu!!!. tunggu entry seterusnya ye.... Heee~

*Akhir kata, terima kasih kepada Mujahid dan juga Mirul sebab sudi guide kitorang naik Kincir Angin ni walaupun dalam hati diorang keberatan nak follow sebenarnya. Hahaha.. So, bila dah sampai atas baru aku faham kenapa diorang naik ke sini cma setahun sekali je. hmm,, patut laaa.. Hahahahha...

Juga entry menarik:
Part I : Percutian ke Pla Perhentian

4 Comment:

Hari ni dah hari ke-5 aku kena chicken pox. Tapi orang kata biasa dah hari ke-5 ni dah nampak kurang sikit.  (Gambar tangan) Ni kalau be...

Sakitnyaaaaa Kena Ayam Letup-Letup ni!!!

3:07 PM Mera Hussain 5 Comments

Hari ni dah hari ke-5 aku kena chicken pox. Tapi orang kata biasa dah hari ke-5 ni dah nampak kurang sikit. 
(Gambar tangan) Ni kalau berpeluh bukan main pedih + gatal lagi.
Tapi kat badan aku masih banyak lagi biji-biji merah yang ada air belum pecah lagi. ada yang besar ade yang kecik-kecik. Sakit weyh!! *nak tunjuk gambar badan memang tak boleh ler.. Hehehe
Ni gambar aku masa hari pertama kena dan hari ni. Nampak ade kurang sikit dah kat muka. Hehe
Tapi masa awal-awal aku kena hari tu lagi teruk. Memang betul-betul rasa macam kena attack kat muka dan kepala je. Nak baring dan tidur pun sakit. 4hari aku tak boleh tidur nyenyak.  Baring pun kena mengiring je. Sobs.. Sobs.. Sobs.. 

Ramai yang bagi aku petua nak ubat chicken pox ni. So memang ada sedikit sebanyak petua yang diorang bagi tu aku gunakan. dan Alhamdulillah ade jugak la perubahan untuk baik walaupun sekarang dia tengah aktif naik. *nanti dah baik aku share petua aku guna. Hehehe

Orang kata kalau dia nak keluar biar bagi keluar habis nanti tak kena lagi. So, kalau boleh aku pn memang nak dia keluar kasi habis. Biar chicken pox ni tak datang pada aku lagi. Sakit giler weyh!!!
Sekarang ni makan minum aku memang pantang je lah. Dah macam orang bersalin pun ye jugak. Huhuhu..Tapi kadang-kadang aku bedal jugak air sejuk sebab cuaca panas terlampau. So aku tak boleh kawal diri dari minum ais. Heee... Tak banyak pun. sikit cetoet je, Heheheh..
Apa pun ubat aku tak pernah missed makan. Harap-harap cepat lah baik chicken pox aku ni. Tak tahan dah rasa sakit, pedih, gatal, miang pun ade. Hummm #prayforsis

5 Comment:

Pada 22hb April 2016 berlangsunya Strikes Against Bowling Tournament Kelab Blogger Ben Ashaari di Ampang Superbowl, Bangi Gateway. Serono...

Main Bowling Sambil Makan Biskut!

12:34 PM Mera Hussain 1 Comments

Pada 22hb April 2016 berlangsunya Strikes Against Bowling Tournament Kelab Blogger Ben Ashaari di Ampang Superbowl, Bangi Gateway. Seronok weyh.. Dia punye seronok sampai keesokannya aku bangun pagi kena chicken pox. Hahaha

Tournamnet bermula pada jam 8.30malam tapi disebabkan ramai lagi yang belum sampai, permainan dilewatkan beberapa minit bagi menunggu rakan-rakan blogger yang lain tiba.

Team powerrr aku! 
Pembahagian team dibuat secara undi oleh Razi. Rebut punya rebut aku dapat kertas undi gambar arnab. Comel je gigi arnab tu macam aku. Hahaha.. Aku dapt satu team dengan Abang Zenan, Kak Ezza dan pembua kertas undi iaitu Razi. Hehehe

Yang tengah atas tu aku la tu. Nampak je macam tak reti main, tapi group kitorang lah yang pawerrrrr. Kalah grop sebelah. Hihii
Keseronokan macam ni jarang sekali dapat dirasa.. Waktu-waktu macam ni la kita akan nampak yang mana mak bapak budak pun jadi seperti kanak-kanak riang. Kalah anak-anak diorang yang main. Hahaha..

Walaubagaimanapun... team aku tetap POWER!!! Menang naib juara tau! Bangga laa boleh kalahkan team sado Abang Ben, team kaki silang wak sohoque, team kekonon asyik strike je (abg lan). Hahahaha.. Tak sia-sia satu team dengan Abang Zenan, Kak Ezza dan Razi. Power jugak diorang ni. Hehehe.

Terima kasih kepada K’Rogers Butter Cookies kerana sudi menjadi penaja aktiviti KBBA9 kali ni… Dah la bagi kitorang makan biskut free, menang dapat hadiah biskut plak tu. Sedap giler biskut ni. Makan memang  tak berhenti sebab biskut ni memang sedap!! sedap!! sedap!!. Sampai aku terfikir raya nanti aku nak beli biskut ni je . hehehe

Harap lepas ni akan ada lagi aktiviti yang dapat mengumpulkan blogger-blogger seperti ni. Dalam pada itu, kita dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim sesama kita serta menjadikan komuniti KBBA9 adalah kelab komuniti blogger yang paling aktif.

Nah aku payung sikit gambar-gambar malam tournament. 











Terima Kasih daun Keladi,
Lain masa kita jumpa lagi..

1 Comment:

PART 1 Dah lama sebenarnya aku dan kawan-kawan aku plan nak ke Pulau Perhentian ni. Katanya Pulau ni cantik dan Pulau Perhentian adalah...

Percutian Ke Pulau Perhentian, Terengganu

11:06 PM Mera Hussain 7 Comments

PART 1

Dah lama sebenarnya aku dan kawan-kawan aku plan nak ke Pulau Perhentian ni. Katanya Pulau ni cantik dan Pulau Perhentian adalah pulau yang tercantik di Semenanjung Malaysia ni. Ni bukan 1st time aku nak masuk Pulau. Sebelum ni aku pernah jugak pergi pulau tapi di Sabah. Airnya cantik jugak. Yelah, Ciptaan Allah mana ada yang tak cantik kan?? Huhu.. Tapi orang cakap Perhentian ni lagi cantik. Yeke... ??? Jom baca review aku tentang Perhentian ni macam mana??
Uzu takde waktu ni sebab flight dia awal sejam dari kitorang. Hahaha
Percutian aku kali ni melibatkan 4 orang yang mana 2 orang rakan blogger (Mimin & Uzu) dan sorang lagi rakan study aku iaitu Hanis. Kitorang ke sana menaiki flight je. Baru 45minit. Tak sempat nak lelapkan mata dah sampai. Hahaha.. Kalau naik bas mau patah pinggang. Yelah. KL-Best hampir 7jam tu. Huhuhu
Selamat mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bharu, Kelantan. Hehehe
Sampai di Kota Bahru ada seorang abang van ni yang kitorang dah deal dari awal jemput kitorang kat Airport. Keluar je pintu airport aku nampak nama aku dah terpampang dekat papan macam sepanduk tu. Amieera!! Amieera!! Amieera!! Amieera!! *dah la salah eja, Bangga pulak pegang nama aku macam tu. macam mana tah nak sebut. Hancurr nama aku! Haihh.
Perjalanan kitorang mengambil masa 45 minit untuk samapai ke Jeti Besut. Ingatkan tak jauh. Jauh jugak rupanya. Tapi disebabkan excited terlampau nak jumpa Mudy (siapa Mudy? *nanti aku cerita hihi..) aku tak boleh tidur dan tak sedar dah sampai ke Jeti sebab dok rancak berbual dengan Uzu. Hahaha.

Setibanya di Jeti Besut kitorang berhenti makan dulu sementara nak tunggu orang yang kitorang deal (owner Pakej Perhentian Kravers) tu sampai. Lapar weyh, dari pagi tak makan. Huhu.. Selesai makan, Mujahid bawa kitorang ke jeti untuk menaiki boat menuju ke Pulau Perhentian. Cas RM5 dikenakan bagi setiap orang yang masuk ke Marine Park. 
Dari Jeti ni Mujahid dan Mirul jadi tour guide kitorang sepanjang berada di Perhentian ni. kitorang dah cop diorang berdua. Hehehe.. *gurau je..  
Dari Jeti Besut kitorang menaiki bot laju untuk masuk ke Pulau Perhentian. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45minit untuk sampai ke destinasi. Arus deras waktu ni.. Kitorang dalam bot terumbang-ambing. Jerit-pekik kitorang dah tak dihiraukan dah. Sapa yang mabuk laut tu bawak minyak angin siap-siap. Hahahaha..

Bot memang laju. tak sampai 45 minit kitorang dah sampai. Hahaha
Dari jauh dah nampak dah tempat yang bakal kitorang menginap malam nie. Hmmm Cantiknya... Hihihi.. (gambar dari google)
Yahoo!! akhirnya sampai jugak aku di Pulau Perhentian ni. Memang cantik weyh!! Cantiknyaaa MasyaaALLAH!! Air yang hijau nampak kebiruan tu.. buat rasa diri ni dah memanggil-manggil terjun ke dalam laut tu. Hahahaha..  Dalam kepala otak aku dah terfikir snorkling je ni. haihh!!! *sabar mera sabar! Hahahah

Okey, dalam itenary pakej yang kitorang ambil, waktu check in di Sharila Resort bermula jam 3.00petang. Tapi kitorang sampai lebih awal beberapa jam, Dengan itu kitorang ambil keputusan untuk buat aktiviti dulu sementara nak tunggu check in bilik. Nak tau???

 Kene tunggu next entry............... hihi

7 Comment:

Haihhh laa... Lama betul aku tunggu.!! Naik mereput tulang punggung tunggu turn aku nak sampai.  Dari jam 8.00 pagi aku tunggu sampai jam 11...

Akhirnya Sampai Jugak Turn Aku!!

12:23 PM Mera Hussain 5 Comments

Haihhh laa... Lama betul aku tunggu.!! Naik mereput tulang punggung tunggu turn aku nak sampai. Dari jam 8.00 pagi aku tunggu sampai jam 11.20 pagi baru siap. Lama wey.. Lama!! Hahaha.. 



Aku rasa aku keluar rumah dah cukup awal tadi. Rupanya ada yang datang lebih awal dari aku. Tido sini ke kak pagi tadi??? Eh, apa laa yang aku bebel sesorang kan? Macam syok sendiri je. Hahaha.. 

Jumaat malam ni aku ada satu trip ke Singapore. Alaa Singapore je pun.. Huhu.. Trip ni aku pergi bersama Uzu dibawah trip Pakej Jimat Murah. Tapi... Aku takda passport! So, hari ni kelam kabut la aku settlekan apa yang patut. 

Semalam aku ada jugak pergi pejabat imigresen ni tapi bila aku sampai nombor giliran habis. Kau rasa?? Aku punya laa gigih merempit sampai ke PKNS. Sekali sampai nombor pulak habis. Maka aku balik sambil berhuhuhu dan berhujan. Lencun satu badan sampai office weyyhh.  


So, sebagai satu pengajaran aku pun datang la awal pagi hari ni. Hehehe. Alhamdulillah... Akhirnya siap jugak passport aku! Yess!! Dah boleh melancong! Hehehehe

5 Comment:

Dah lama aku impikan nak pergi Taman Negara. Bila dengar cerita dari pengalaman kawan-kawan yang dah pergi sana, ramai yang kata best!...

Han Resort | Tempat Jatuh Lagi Dikenang.

5:02 PM Mera Hussain 4 Comments

Dah lama aku impikan nak pergi Taman Negara. Bila dengar cerita dari pengalaman kawan-kawan yang dah pergi sana, ramai yang kata best!. Jadi, bile diberi peluang untuk mengikuti trip ni, dengan sebesar hatinya aku tak tolak. Melonjak kegembiraan lagi adalah. Lagi-lagi bila dapat tahu tempat penginapan di Han Rainforest Resort. Peww!!! Lagi laa tak sabar nak pergi. Hehehe..


Perjalanan yang mengambil masa selama 5jam akhirnya sampai di Han Rainforest Resort pada jam 2.00pagi. Jauh kan? Aku tak tahu apa yang jadi sepanjang perjalanan sebab aku tido. Tau-tau je dah sampai. Hahahaa..

Bila tengok resort ni "pergh!! cantik gila resort ni!! Aku mula terbayang bilik tidur yang cantik. Maklum laa.. Masa ni mata dah nampak bantal je. Hehehe

Disebabkan hari pun dah tengah malam badan dah penat sampai je bilik terus lepak. Sebab keesokan harinya nak bangun awal untuk mulakan aktiviti.. Haaa.. Aktiviti tu nanti aku cerita. Hehehe
Laluan ke bilik bilik di Rainforest Resort .


Nampak tak lorong ni?? Ni laluan untuk ke bilik. Han Resort menyediakan 130 buah bilik yang terdiri daripada bilik premier dan juga bilik budget. Jadi, bagi mereka yang datang berkeluarga ataupun begpackers boleh memilih bilik yang bersesuaian untuk menginap.


Selesa ke?? Yang tu korang tak payah cakap la.. Selesa gila bilik dia. Besar pun besar. Boleh memuatkan 2-3 orang dalam satu bilik. Masa aku kat sini aku dapat bilik premier. Peww!! Memang best lah cerita dia.. Aku sebilik dengan Mar si mulut becok. Hehehe

Resort ni pada awalnya musnah akibat banjir teruk yang berlaku pada tahun 2014 dulu. Namun, mereka berjaya bangunkan semula dan berjaya disiapkan sepenuhnya pada awal 2016 tahun ni.
Dewan makan. Kat sini makanan pun boleh tahan sedap jugak. Hehehe
Mini market dalam Han Resort. Malam-malam kalau lapar boleh cari makanan kat sini. Hehee

Ruang urut. Dah penat kan, alang-alang tu manjakan diri la. Hehehe
Banyak kemudahan yang pihak Han Resort ni sediakan. Senang cerita, semua ada.


*********


Keesokan paginya, semua orang dah bersemangat bangun awal dan bersiap sedia untuk mulakan aktiviti. Aku lagi tak sabar! Hihihi. Meh scroll entry ni sampai habis. Hehehe.

Aktiviti-aktiviti kat sini disediakan oleh pihak Han jugak. Memang besat. Rugi wooo kalau tak rasa kenikmatan yang ada kat sini. Antaranya....

Tracking Hutan Simpan Taman negara.


 


Canopy walk




Rapid boat shooting


Bermalam di perkampungan orang asli
 







Aktiviti 4x4



Walaupun dah sebulan berlalu, tapi aku rasa macam baru je semalam balik dari Taman Negara. Semua kenangan masih segar lagi dalam ingatan. Apa taknya...Tempat jatuh lagi dikenang. Hahaha

Terima kasih Kelab Blogger Ben Ashaari untuk kenangan yang indah dan juga beri aku peluang mengikuti trip ni. Hehehe

Terima kasih juga pada pihak Han Resort kerana beri penginapan yang cukup selesa dan terbaik pada kami semua. Memang takkan rasa serik nak datang lagi... 

Aku rekemen korang datang sini dan merasa menginap di Han Resort. Tak menyesal punya. Tiptop!



Untuk hubungi dan menempah Resort boleh terus hubungi :

HAN RAINFOREST RESORT SDN.BHD
Kuala Tahan, 27020 Jerantut, Pahang Darul Makmur.
Tel :09-2667888/2667241 Fax: 09-2666982/2667637
H/Phone: 016-2196908/012-6838208/012-9882022

www.han-rainforestresort.com

4 Comment: