Yeahh!! Ke Pahang lagi kita kali ni.. Hehehe.. Alhamdulillah, trip ke Sungai Lembing akhirnya berakhir jugak (senyum lebar). Ini pengalaman...

Bestnya Sungai Lembing.

11:54 PM Mera Hussain 7 Comments

Yeahh!! Ke Pahang lagi kita kali ni.. Hehehe.. Alhamdulillah, trip ke Sungai Lembing akhirnya berakhir jugak (senyum lebar). Ini pengalaman kedua aku bersama KBBA selepas trip ke Taman Negara awal tahu lalu. 
Seronok?? Seronok gileeeee!!! Trip kali ni aku pergi bersama dengan 16 orang rakan dari KBBA. Memang happening habis mereka-mereka ni. Mudah betul terhibur. Hahaha.

Dalam jam 11.00malam kitorang bertolak dari KL dan konvoi bersama 4buah kereta dan 1biji motor. Perjalanan yang mengambil masa hampir 4jam akhirnya tiba pada jam 2.30pagi. Malam tu kitorang singgah di homestay di Balok Perdana untuk rehatkan diri sebelum  memulakan aktiviti pagi sabtu. 
Seawal jam 9.00pagi kitorang dah keluar untuk pergi ke pekan Sungai Lembing. Perjalanan dari Balok perdana ke pekan Sungai Lembing mengambil masa lebih kurang 40min. Tak jauh dah dari homestay kitorang.

Lepas bersarapan dan jumpa Fied(tour guide) kitorang memulakan misi pengembaraan meneroka tempat-tempat menarik di sekitar Sungai Lembing dengan menaiki 4x4. Best gileee...Huhu
Tempat pertama yang kitorang tuju adalah Muzium Sungai LembingKat sini diceritakan semua sejarah mengenai Sungai Lembing dari awal hingga akhir.
Untuk pengetahuan korang, nama Sungai Lembing ni asalnya diambil bersempena dengan nama 'lembing' iaitu sejenis senjata yang sering digunakan untuk memburu. 

Kisahnya pula berkisar pada sekumpulan pemburu telah merejamkan sebatang lembing pada seekor kijang. Demi usaha menyelamatkan diri kijang tersebut telah terjun ke dalam sungai dan hilang bersama-sama lembing yang tertusuk dibadannya. Kalau nak ikutkan panjang lagi kisahnya. Nak tau lebih gi bukak buku sejarah. Hehehe

Selain itu, terdapat juga barang-barang peninggalan zaman dahulu kala yang dijadikan sebagai sejarah. 









Setelah hampir satu jam lebih kitorang kat muzium, kitorang dibawa ke Tin Mine. Ini adalah kawasan lombong bijih timah zaman dahulu.

Lombong ni sebenarnya adalah lombong bijih timah yang terbesar di Malaysia. Ia terletak 700meter ke bawah dasar bumi.  Jom tengok apa yang ada kat dalam ni. Hehehe



Dalam tempoh seratus tahun lombong ini telah mengeluarkan lebih kurang 13 juta tan metrik bijih timah kasar. Tambahan, aktiviti perlombongan ni telah memberi sumbangan yang besar kepada penduduk di kawasan Sungai Lembing khususnya dan kepada ekonomi.

Dalam kita tak sedar, banyak sebenarnya tempat bersejarah yang belum kita ketahui. Tula, dulu masa sejarah taknak focus. Sekarang baru nak amik tahu sejarah Malaysia. Hahaa
Sebelun meneruskan misi, kitorang berhenti rehat kejap untuk mengisi perut. Masing-nasing kelaparan. Tengok batu dalam lombong pun nampak macam ayam goreng. Hahaha.. 

Misi pengembaraan diteruskan selepas makan tengah hari.. Tempat ketiga yang dituju adalah Jambatan Gantung Kolong Pahat.
Kat sini kitorang melawat kedai biskut yang boleh dikatakan famous kat Sungai Lembing ni. Kat sini terkenal dengan biskut dan juga Taufu fa.

Kedai ni terletak dekat deretan kedai selepas turun dari jambatan gantung ni. Haa.. Tapi...nama kedai yang kitorang pergi ni aku tak ingt la pulak. Hehehe

Kat kedai Aunty ni lah yang jual biskut macam rribbon tu. Bukan tu je. Dari biskut ke ubat batuk sampai la ke minyak urut. Semua dia ada jual. Hahaha.. Korang kalau datang ke sini, singgah dan try rasa biskut dia. Mesti nak beli. 


Aku panggil biskut ribbon. Hee
Alhamdulillah, misi pengembaraan di sekitar pekan Sungai Lembing dapat kitorang cover sepenuhnya. Ianya bukan lawatan sesaja je tau. Banyak ilmu dan info mengenai Sungai Lembing yang kitorang dapat. Best giloooo. Huhuhu.. 
Setelah selesai, kitorang kembali ke tempat letak kereta. Selapas itu kitorang dibawa menaiki 4x4 untuk pergi ke destinasi yang seterusnya. Yang ni paling aku tak sabar! Hahaha. Nak tau sila baca entry seterusnya. Hihi

7 Comment:

Afiq Halid said...

Gerak malam seronok. Sejuk and kereta x banyak. Boleh bawa laju sikit. Hahaha

mas saari said...

bestnya.. jeles sangat!

YB Shehan said...

Nak repeat. Jom mera!!

yanie yusuf said...

memang best..rilex je rasa kat sana..

Best kan !!! X puas g sehari

Maman Reen said...

Weeeee... Seronoknya. Ramai juga yang pergi ya. Semua active bloggers?

Cikk Mimin said...

bestnyaa ! rugi aku