Alhamdulillah my trip begin on this Wednesday InsyaaAllah. This is my 1st trip untuk aku bersama gadis 3E iaitu Emma, Eryn dan Elyn. Sweet ...

Barang Local!!

1:44 AM Mera Hussain 8 Comments

Alhamdulillah my trip begin on this Wednesday InsyaaAllah. This is my 1st trip untuk aku bersama gadis 3E iaitu Emma, Eryn dan Elyn. Sweet kan dorang name semua start E. Aku je tetibe M. Nak tuka jadi E jugak macam pelik pulak panggil Era. Macam tak kena je. Hahaha.

Kalau nak diikutkan lama dah nak travel tapi akibat kekangan masa dan sebab-sebab lain, apa yang dirancang tak menjadi. Alhamdulillah this time rezeki untuk aku. Allah permudahkan. Aamiin..

Tujuan entry kali ni bukan nak cerita tentang trip aku tapi tentang barang yang aku beli untuk bawak pergi travel nanti. Untuk holiday kali ni nak ikutkan banyak barang yang aku nak beli. Maklumlah, 1st time travel. Hahah



Dua barang ni aku beli dengan bajet RM150. Ya, memang murah dan aku kalau boleh nak cari yang lagi murah. Tapi apakan daya ini yang termurah aku jumpa. 
Walaupun murah dan tak original tapi aku yakin barang ni mampu tahan lama sekiranya aku pakai dan jaga dengan baik.

Sebenarnya kalau dibutik Deulter, harga beg ni mencecah ratusan ringgit. Sama seperti kasut New Balance ni jugak. Tapi disebabkan aku ni tak berada aku cari yg murah dan mampu milik walaupun aku tahu ianya local. 

Aku tahu pasti ada yang kata murah, tak berkualiti dan sebagainya. Tapi pada aku, kalau barang tu semurah mana pun tidak original macam mana pun kalau kita pandai jaga dan guna dengan baik pasti jadi tahan lama dan berkualiti pada aku.

Sebenarnya bergantung pada tuan badan atau si pengguna. Kalau barang yang dibeli tu mahal dan berkualiti sekali pun, sekiranya tidak dijaga dengan baik pasti rosak. Sebaiknya selepas digunakan tu terus disimpan supaya barang yang murah tu jadi tahan lama dan berkualiti pada kita.

Sebelum ni banyak je barang local aku pernah pakai. Ada juga yang dah bertahun-tahun aku pakai. Ok je, masih dalam keadaan elok lagi fizikalnya dan memberi khidmat pada aku. Nampak tak?

Kadang-kadang kita ni nak yang berkualiti dan tahan lama tapi tak mampu untuk dapatkan. Original kan, memanglah makan ratus-ratus ribu-ribu. Memang ada kualiti lah. Waranti pun ada. Tapi kalau barang local? Mana ada waranti. Kualiti pn depends pada yang guna. Selagi tak koyak berkualiti lah tu. Hahaha.. Jadi carilah barang yang mampu kita miliki.

Tak salah kalau nak beli barang yang murah tapi jangan takut rosak. Kecuali barangan elektrik lah. Barang elektrik korang jangan lah cari yang local pulak. Nanti asyik rosak je satu hal pulak. Hahaha. Ini cuma pandangan yang aku nak share je. Apa pulak pandangan korang? Kalau ada jom share sama-sama. Hehehe

8 Comment:

Lan Careno said...

Dulu sblm kawin mmg jenis gini pkai beli aaal murah... Kualiti x kesah jnji pandai jaga... Tp lps kawin ni lain plak peel a.lan sbb smuanya nak beli sekali, xmo asyik ulang beli sbb rosak atau risau rosak time yg sgt diperlukan... So terpaksacari yg ori tp takes time nak dptkan sbb nak kumpul duit dulu...

Kak Sue said...

Kak Sue ada juga beli yg beli murah, ada yg ori..tengok keadaan..janji kita pandai jaga barang kita..

local atau ori...?? kalau akak pertama tamanya tengok kualiti....pastu harga....kalau barang kulaiti tapi harga tak masuk akal baik tak payah beli...baik cari yg kualiti jugak tapi pada harga yang berpatutan...second hand pun takper tapi kualiti tip top...

Hajar Shikin said...

Kalau murah dan berkualiti, apa salahnya kan

kadang2 ada juga yg local berkualiti.. pandai emmilih masa beli
Cik en kembali.. hihi.. lama x mai sini..
Jemput singgah blog Nurfuzie.com
Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
dan entri ini Happy Monday All Nufuzie Dot Com's Reader

Anonymous said...

pandangan saya kabur2 mira...hahaha

Biar murah or mahal..jnjy kualitinya tahan lama

Biar murah or mahal..jnjy kualitinya tahan lama