Assalamualaikum kwn2,  hari nie aq ttbe2 rase na menaip smething  kt blogger aq yg ta bape indah permai  nie. hihi,, cume na kongsikn siki...

9:46 PM Mera Hussain 2 Comments

Assalamualaikum kwn2, hari nie aq ttbe2 rase na menaip smething kt blogger aq yg ta bape indah permai nie. hihi,, cume na kongsikn sikit
cte kt korg je.. erm,,,tajuk yg aq nk cite nie ialah

SABAR ITU INDAH


Klau tgok pic kt atas nie agk2 penah nmpk tak ?? ape yg kamoo sume tahu ape itu sabar? Ape kaitannye dgn pic kt atas nie?? nie la solusi keluaran terbaru yg membincangkn topik yg sgt best !
sedar tak kamoo semua,, musibah menimpa perasaan kita tergugat. Fikiran terganggu dan jiwa bercelaru. Diri seolah-olah diselubungi kegelapan. Namun, apabila sabar bertandang, perasaan, fikiran dan jiwa akan stabil semula. Diri yang tadinya gelap akan dilimpahi cahaya.

        Benarlah seperti yang disabdakan oleh Rsulullah s.a.w yang bermaksud:  "sabar itu umpama sinar matahari ."(Muttafaq `alaih).
walaupun ia panas membahang, tetapi dialah sumber tenaga yang menyinari lam. Sabar adalh mentari dalam kehidupan kita. Tanpa sabar , kita selamanya berada dalam kegelapan.Daripada pembahagian sabar ini shaja sudah cukup untuk membuktikan bahawa tanpa sabar kita tidak akn dapat mencapai matlamat ubudiyyh(penghambaan) kepada Allah. Dengan sabar kita akan mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat, manakala tanpa sabar kita akan kehilangn segala-galanya. jadi,, sabar yg ingin sy kongsikan ini ialah:-

Sabar dalam menghadapi musibah (ujian) daripada Allah.
  


sabar jenis ini berada di luar ikhtiar manusia. Taat dan maksiat masih tergantung kepada kehendak manusia (masih boleh membuat pilihan), tetapi musibah datang terus daripada Allah. 
firman Allah yg bermaksud : "tidak ada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah. "
Dalam diri kita nie sering berlaku sesuatu yg tak kita ingini atau tak dijangka. Maka ketika itu dengan bersabar sahaja kita bolehberdepan dengannya. Apa yg berlaku dalam hati kita sebenarnya lebih penting berbanding dengan apa yg berlaku di luar diri kita. jadi, jika sifat sabar sudah tersemat dalam hati, musibah dari luar yg sebesar manapun akan dapat dihadapi dengan sebaik-baiknya.

Ada pandangn mengatakan bahawa sabar ketika kita dilanda musibah tinggi darjatnya., justeru kepedihan yg menimpa di hati sgt pedih.orang masih boleh bersabar dgn kesusahan melakukan ketaatan & meninggalkan maksiat, tetapi derita kegagalan , kematian, penyakit, masalah yg dtg bertimpa2 lebih menekan hati.

Ilmu kita terbatas, ilmu ALlah maha luas. jika sabar itu tidak indah, bukan kerana ia tidak indah, tetapi mata hati kitalah yg kabur untuk melihat keindahan itu . Sabar itu sesungguhnya akn memberikan keindahan pada jiwa , perasaan & fizikal kita. 
Imam al-Ghazali menegaskan bhw sabar itu ada 2 : 
1. bersifat badani (fizikal).
2  bersifat rohani (spritual).
 Dengan itu, sekiranya kita mampu bersifat sabar kesusahan menimpa fizikal & rohaninya, maka dia akn memiliki dua keindahan iaiti keindahan fizikal dan keindahan rohani. Sabar iti beerti "menahan ". Jika kita mampu menahan diri kita melakukan ketaatan, meninggalkan mksiat & ditimpa musibah ,nescaya akn semakin indahlah wajah & akhlak kita.
Sabar itu ada hati. Apabila hati baik, wajah akn kelihatan cantik. Apabila hati baik, kita akn sentiasa dpt melihat kebaikan.
     Ya, BERSABARLAH !! Do good, u will become good & feel good!
-buat baik, kita akn jd org baik & kita akn merasai ketenangan & keindahan dengan kebaikan kita. sesungguhnya... SABAR ITU INDAH !