Photoshoot KBBA 2016 | KBBA Berhari Raya

"Indahnya sungguh dihari raya.." "Ramainya orang bersuka ria.." Hahahah.....

"Indahnya sungguh dihari raya.."
"Ramainya orang bersuka ria.."

Hahahah.. Semangat aku nyanyi lagu raya. Padahal puasa pun belum lagi waktu ni. Hee~ 

Actually aku masih tak boleh move on dengan hari photoshoot KBBA walaupun dah beberapa hari berlalu. Bila tengok gambar-gambar dekat fon, ohh!! rasa macam baru semalam je photoshoot untuk hari raya ni. Huhuhu

Bertempat di Matic, Kuala Lumpur.. Pada 4 Jun 2016, Kelab Blogger Ben Ashaari telah mengadakan satu event photoshoot hari raya bersama para blogger. Events bermula jam9.00 pagi tapi aku dengan si Afiq kol 10.00pagi baru sampai. Bukan sengaja eh datang lambat. Haa~

Untuk photoshoot kali ni beberapa penaja sudi berkerjasama bagi merealisasikan Photoshoot KBBA. Antaranya banner ini dan beberapa prop yang ditaja oleh Dalizgrafix. Simple tapi cantik kan?! Korang boleh follow insta dia kalau nak tahu lebih lanjut tentang servis yang disediakan.

Agak meriah jugak hari tu.. Masa aku sampai, blogger-blogger perempuan semua tengah dok sibuk make-up dengan MUA masing-masing. Aku tengok takde sorang pun MUA yang kosong. Semua tengah sibuk. Aku yang datang lambat ni terpaksa lah tunggu que. Dalam hati ni dah tak sabar nak muka ni nak kena tonyoh.! Aku pun nak lelawa jugak oi! 

Bila aku nampak kak Nina dah siap makeup aku terus pergi kat Mua tu. Nampak cantik je muka kak Nina dia makeover aku pun terus mintak dia makeup kan aku. Haa tengk

Hehehe.. Hasil sentuhan kak MimieZoll, muka aku yang ada parut chicken pop ni pun boleh ploles ko! haa, kalah ayda jebat. Abang Jebat(Sharnaaz Ahmad) kalau tengok aku pun terus lupa kat Darmia(Nelydia Senrose). Hahaha *pengaruh tv sangat.

Yang bestnye kak Mimi ni, apa yang aku request kat dia, dia buat dengan baik. Dah la kelakar. Tak habis gelak masa tengah makeup dengan dia. Hahaha.. Bila dah siap, rasa macam tak caya tengok muka sendiri. Cantik jugak aku!! Hahaha

Tengok la tuan punya makeup pun cantik kan?? Comel je.. Hehehe.. Memang aku puas hati dengan sentuhan kak Mimi ni.. Aku tengok diri sendiri pun boleh kata cantik! Inikan pula bakal suami tengok. Eh??? Hahaha.. *jap, nak masuk bakul jap. Bila lagi nak puji diri sendiri kan? Huhu.. Tq kak Mimi.. Tq tq tq!!!! Suka sangat tengok muka sendiri.

Kalau korang nak tahu semua MUA yang makeupkan kitorang ni dibawa oleh Rita Rahman dan Artistic Team. Jom kita lawat IG diorang.

MUA : Rita Rahman

Artistic Team: @zanazack @put3ratnasari @makeupbywinwin @fetriany @farizha_mua
@alkazamdacute @makeup_mimiezoll @raihana.basar @iamizuansani @aresue86 @syuhada_said @wearemarymar @makeup_byel @_violetgrape @farinabasneemakeup @byfidaramli
@wanie_touch

Kesemua Mua yang bertugas pada hari tu memang berpengalaman dan memang patutlah semua blogger-blogger wanita cantik-cantik hari tu. Hehehe



Credit photo : Kak Shehan

Dah cantik-cantik ni, bagi peluang aku berposing kejap. Bukan selalu dapat peluan macam ni.. Hehehee


Disebabkan badan aku yang susah nak cari baju dan size yang fit dengan badan, makanya aku pakai baju tajaan diri sendiri je pada hari tu. Sedih. Orang lain semua pakai baju sponsor. Huhuhu

Credit Photo : Lala Husna
Alhamdulillah, nasib baik baju yang aku bawa bersesuaian pula dengan tudung tajaan dari Butik Deea ni. Shawl yang aku pakai ni adalah instant shawl dari butik deea. Mudah dan selesa sangat bila dipakai. Kepada mereka yang nak cepat tapi tampil cantik boleh beli instant shawl ni dengan harga RM49 je. Boleh la pakai untuk hari raya nanti kan? Heheheh

Haa,, nah aku tunjuk sikit gambar sepanjang photoshoot hari raya kitorang. Waktu diorang dok photoshoot and catwalk tu aku takde sebab dok tengah touch up muka lagi. Sape suruh lambat kan. Hahahaha



Credit Photo : Joe Labu


Credit Photo : Abang Dino
Inilah antara busana dari Butik Deea yang diperagakan oleh para blogger. Aku paling suka baju yang Kak Shehan pakai tu. Lawooo oi.


Credit Photo : Joe Labu
Untuk blogger lelaki pulak, mereka memperagakan pakaian dari busana Emin Madrosa. Masing-masing dah macam imam muda aku tengok. Sejuk mata bini diorang ni kalau tengok. Hahaha

Bila dah penat photoshoot, perut confirm lapa bak ang! Tengah hari tu kitorang disajikan dengan makanan yang di sponsor oleh restoran Cafe Cerita kambing. Alhamdulillah.. rezeki hari tu. Dah penat-penat dapat pulak makan nasi beriyani. Hmm, memang kenyang lah cerita dia. Huhu.. Sebelum ni pun aku pernah makan kat restoran tu. Memang sedap pun. 

Credit Photo : Mimin Adam
Dap oooo.. Nak tambah lagi tapi kang baju tertetas pulak. So, batalkan niat. Heee~.
Ok, ada berita baik untuk korang ni. Untuk pengetahuan korang, bulan puasa ni Cafe Cerita Kambing ada membuat buffet ramadan tau. Jadi, pakat mai datang bawak family berbuka puasa kat sini. Murah je tau.
Gambar wajib : Bersama founder KBBA9 
Terima kasih kepada founder KBBA (Abang Ben), KBBA team dan juga kak Ana kerana berjaya merealisasian event ni. Terima kasih untuk moment yang indah ni dan beri peluang pada aku join photoshoot ni. Yela, 1st time join photoshoot macamni sapa yag tak suka kan? Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan baik. Semoga kita berjumpa lagi dimasa akan datang. InsyaaALLAH. Hee~
#takkanpernahlupa



**********************************



Barisan Penaja


Penaja Lokasi : MATIC
Pakaian Wanita : Butik Deea
Pakaian Lelaki : Emin Madrosa
Pin Hijab : Vonaish
Makanan : Cafe Cerita Kambing
Banner & Props : Daliz Grafik
Photographer : Abang Dino & Lala Husna
Mua : Rita Rahman

Artistic Team : zanazack, put3ratnasari, makeupbywinwin, fetriany, farizha_mua, alkazamdacute, makeup_mimiezoll, raihana.basar, iamizuansani, aresue86, syuhada_said, wearemarymary, makeup_byel , _violetgrape, farinabasneemakeup, byfidaramli, wanie_touch

Lelaki Ni Memang Tak Paham Bahasa!!!!

Korang pernah tak rasa kena kacau dengan lelaki yang korang tak kenal and tak paham bahasa apa orang cakap?? Pernah tak?? Pernah takk??? ...

Korang pernah tak rasa kena kacau dengan lelaki yang korang tak kenal and tak paham bahasa apa orang cakap?? Pernah tak?? Pernah takk???

Mesti pernah kan??? Rasa annoying sangat kan???.. Errghhh!!!

Eh? Dah kenapa laa aku meroyan pepetang buta ni. Haihh!! Bukan apa... Sakit hati rasanya dengan orang macam ni. 

Mula-mula mesej katanya nak berkenalan. Yang pelik bila tiba-tiba boleh tahu nama kita. Entah mana dapat and dari mana kau datang pun aku tak tahu. Tiba-tiba nak berkenalan. Em... Ok laa aku positif dan aku terima laa salam perkenalan tu...

Biasa laa baru nak kenal kan... Satu demi satu soalan ditanya. Yes.. Aku jawab semua soalan dengan elok. Tapi bila sampai part personal pun nak tahu jugak tak boleh lah. 

Yang penting aku tak tipu bab status. Aku jujur yang aku dah berpunya. Aku rasa lebih baik daripada menipu. Huhu.. 

Bila dah tahu kita dah berpunya kau still nak kacau and text 24jam.. Rasanya tu nak apa eh?? Aku tak cakap la aku hot.. Tapi cara kau nampak macam "bukan sekadar nak berkawan" ni. Hahaha

Bila dia tahu kita dekat luar dengan family still nak text.. Tengah kerja still nak text.. Tengah spent time dengan seseorang pun still nak text. Bila tak reply still jugak text tak henti-henti. Bila tak reply dikatanya "sombong"!!

Eh?? Dah kenapa eh?? Hurmmmm

Sorry la sebab tak layan and tak reply langsung text awak tu.. Sebabnya mesej-mesej yang awk hantar tu tak penting untuk saya reply.. 

Its ok.. Saya accept if awak datang dengan niat yang betul "cuma nak berkawan". Yes!!! Saya akan terima.

Tapi bila macam ni, rasa tak sedap hati and rimas pulak. Kita bukan sombong..  Tapi kita ada hati yang perlu dijaga. Kalau niat tu nak berkawan tu betul bagus lah.. 

Kadang sebab nak jaga hati kawan kan?? Kita reply la jugak sepatah dua. Tapi nak melayan tu memang tak lah. Hee... Kita pun ramai kawan kat alam maya ni. Tapi tak semestinya nak kene mesej dan layan 24jam tau. Kita pun tak kenal awak. 

Maaf lah ye... Heeee~

Istimewa Buffet Ramadan - The Chef Restaurant Shah Alam

Alhamdulillah, hari ni genap dah 8hari umat islam di Malaysia menunaikan ibadah puasa. Tapi aku pa...

Alhamdulillah, hari ni genap dah 8hari umat islam di Malaysia menunaikan ibadah puasa. Tapi aku pasti, masih ada lagi yang kat luar sana mencari-cari tempat menarik untuk berbuka puasa kan kan kan??? Heee

Khamis lalu, aku dan 3 orang lagi rakan blogger Kelab Blogger Ben Ashaari berkesempatan berbuka puasa bersama di sebuah restoran yang terletak di Kota Kemuning, Shah Alam iaitu The Chef Restoran.
Restoran milik Pn. Norazian ni sebenarnye baru je beroperasi. Jadi, sempena bulan puasa ni, The Chef menyediakan buffet ramadan dengan menawarkan harga yang sangat berpatutan kepada semua pelanggan. Bayangkan lah,  dengan harga Rm39.90 (dewasa) dan RM19.90 (kanak-kanak) korang boleh makan bermacam-macam jenis makanan kat situ.  Muarahkan??

Seperti biasa lah, nama pun buffet ramadan kan? Tak sah kalau takde kambing golek. Hehehe. Aku ni tak makan kambing. Tapi bile aku tengok afiq makan kambing golek ni, berselera betul. Dari situ aku tengok pun dah tau sedap.

Kalau korang nak tau kat sini, ada menu istimewa iaitu Mongolia Barbeque.
Ni salah satu signature di restoran ni. Seriously sedap! Tapi untuk Mongolia Barbeque ni korang kena pilih lauk seafood and sos yang korang nak untuk di grill nanti. Aku pilih sos Mongolia. 


Haa, lepas di grill, ni la hasilnya... tadaaa!! hehehe
Rasa dia manis dan tak berapa pedas. Nice la. Gitew! Kalau datang sini korang kena try menu ni! Heheh

Setiap hari Chef disini akan menyediakan 60 jenis juadah berbuka puasa. Ada masakan melayu dan juga western. Emm,, banyak kan? Aku tengok pun rambang mata weyh. Sampai tak tahu nak makan apa. Hahaha.. nah aku payung sikit gambar. Jangan ada yang buka puasa dah la ea. Hahaha











Credit photo: ayue jean
Amacam?? Terliur tak?? Hahaha

Tapi tak lengkap rasanya kalau takde pencuci mulut, kuih muih atau dessert kan? Eh, sama la tu dessert dengan pencuci mulut. Nak jugak cakap omputih. Heee~



Abc ni kena buat sendiri ok. Sedap jugak aku buat. Boleh dah bukak kedai rasanya. Confirm aku je la customer tu. Hahaha.

Haa, sebelum terlupa, ada satu lagi yang istimewanya kat kedai ni. Korang kalau datang sini kena cuba air ni! Pandan 3layer. Dap ooo.. rugi tak minum. Air aku habis segelas aku rembat air kak ayu. Habis 2 gelas aku minum. Hahaha.. rasa dia seperti cendol

Korang tengok lah ni. Penuh meja makan kitorang. Yang paling bestnye pinggan aku licin weyh. Ikan bandaraya kan? Mana mungkin tak habis. Hahaha
credit photo: afiq
Haaa, memang meriah meja kitorang hari tu. Alhamdulillah kenyang perut kitorang malam tu. Tengok laa, muka pun ada sinyum! Hehehe

Untuk maklumat lanjut:-

Alamat :
Kafe The Chef
43 Persiaran Anggerik Vanilla,
Bussiness Park 1,
Seksyen 31, Kota Kemuning
(Bersebelahan Gamuda Walk)

Waktu Operasi :
6 petang - 10 malam (Ramadhan)

Telefon :
03-55253707
012-3171707

Facebook :

Instagram :
Terima kasih kepada owner restoran iaitu Pn. Norezlin Zamri dan juga Chef Azman sudi menjemput kitorang berbuka puasa bersama. Kata Chef lepas bulan puasa banyak lagi menu istimewa yang ada. Tak sabar nak pergi lagi!Hehehe

Buffet Ramadan 2016 - D'Kayangan Grill & Steamboat, Seksyen 13, Shah Alam!!

Omaigadddd!! Tinggal lagi 7hari je lagi bulan Ramadan bakal menjelma. aku yakin, mesti ramai yang ...

Omaigadddd!! Tinggal lagi 7hari je lagi bulan Ramadan bakal menjelma. aku yakin, mesti ramai yang dah survey tempat-tempat untuk berbuka puasa nanti kan?? Haa, hakak-hakak tu dah abis ganti puassa lom? Sibuk cari tempat buka jugakkan? Hehehe...
Rabu lepas aku dan rakan blogger Kelab Blogger Ben Ashaari berpeluang pergi ke D'Kayangan Grill & Steamboat, Seksyen 13, Shah Alam. Restoran ni dekat je dengan office aku. Kalau tak jammed 5-10 minit dah sampai. Haa, dekat sangat kan? tapi kepada mereka yang tak tahu tu boleh waze je. confirm jumpa. Lagi senang! Hehehehe. 

Semestinya ramai yang nak tahu kan apa yang menariknya kat sini? Ok, sebelum tu meh aku cerita sikit. D’Kayangan Grill BBQ Steamboat ni menyediakan makanan yang berkonsepkan 3 dalam 1 iaitu Grill + steamboat + BBQ secara Buffet. So, untuk Ramadhan 2016 kali ni D'Kayangan menyediakan menu-menu istimewa selain daripada menu steamboat grill yang sedia ada.

Antara menu istimewa buffet ramadan kat sini seperti... Kambing panggang, Nasi Briyani Gam, Ayam Kampung Goreng Berempah, Gulai Kawah Daging, Gulai Kawah Ayam, Sup Tulang, Ikan Patin Masak Tempoyak. 




Selain daripada tu terdapat juga menu skewer dan BBQ  istemewa seperti... Ayam Skewer Berempah, Ayam Skewer Kunyit, Ayam Skewer Cilantro, Daging Skewer Hitam Manis, Sotong, Skewer Pedas Cilantro, Sotong Skewer Berempah, Ikan Dory Skewer Berempah, Udang Skewer, Cilantro Pepper, Kambing Skewer Hitam Manis, Otak –otak, Pari Assam Nyonya. 












Bagi penggemar steamboat, pengunjung diberi pilihan samada memilih sup ayam atau tomyam sebagai kuah rebusan untuk mereka nikmati bersama-sama makanan laut yang segar. 
Kalau aku, aku suka kuah tomyam. Sebab haritu aku try kuah tomyam dia. Sedap! rasa pedas-pedas. Hehehe..  Pilihan yang tersedia.

Antara makanan laut yang tersedia tentunya udang besar, ketam, kupang, kepah, kerang, sotong, isi ikan, bamboo lala dan banyak lagi. Pelbagai bebola, sayuran, aneka mee, fucuk dan juga sos yang dibuat oleh Chef Shahnizam seperti Sos Cili Thai, Sos Manis, Sos Bawang Putih, Sos Lada Hitam, Sos Yong Tau Foo turut tersedia.

!

Dah puas makan kita cuci mulut pulak. Eh! bukan cuci guna air tapi cuci dengan kuih muih atau dessert ni. hehehe.. Pencuci mulut yang disajikan pun sedap-sedap seperti ‘Breads & Butter Pudding with Vanilla Sauce’, aneka kek, krim puff mini, ‘round cake cut’, brownies coklat, agar-agar dan juga aneka buah-buahan. Pelbagai jenis aiskrim, ABC dan juga Minuman panas dan sejuk pun ada. Hmm, memang sakan laa aku makan malam tu. Hahaha.




Fuhh!! puas hati sangat ni kalau dapat makan kat sini. Buka puasa sampai kenyang! silap-silap rasa kenyang tu bawa smapai ke sahur esok. Hehehe
image
Tengok lah meja kitorang. penuh dengan makanan. memang puas hati dan kenyang sangat-sangat!! Abaikan muka aku yang terlebih happy tu! Hahaha. 
Tentang harga korang tak perlu risau. Aku tahu korang mesti rasa harga dia mahal kan?? Sebenarnya tak pun!!! Untuk pengetahuan korang.... dengan kesemua menu yang terdapat diatas,korang hanya perlu membayar serendah.... 

RM49.90 untuk dewasa
RM 24.00 bagi kanak-kanak (5 hinga 11 tahun..)

Booking cepat tau!! kalau tak habis nanti melepas..... Huhuhu.
Fuhh!! puas hati sangat ni kalau dapat makan kat sini. Buka puasa sampai kenyang! silap-silap rasa kenyang tu bawa sampai ke sahur esok. Hehehe..

Sekiranya berminat dan sebarang pertanyaan sila hubungi :- 

No 1, Sri Acappella Service Apartment,
Jalan Lompat Tinggi 13/33, Seksyen 13,
40100 Shah Alam, Selangor

Tel : 03-55234979 / 012-2971091 / 017-5076274
Facebook: Steamboat BBQ Buffet DKayangan
Instagram: @dkayangansteamboat


Gambar cc: afiq