Kerana Lalai, Hampir Setahun Tak Sedar Dah Mati!!

"Kak, minta i/c..", minta kerani driving school tu. "Jap ea.." Kata aku.. ...

"Kak, minta i/c..", minta kerani driving school tu.

"Jap ea.." Kata aku..

Cari punya cari... Eh? Mane pergi i/c aku eh? Kat rumah kot.. Tertinggal.

"Kak, saya guna lesen saya boleh tak? I/c saya tertinggal lah."

Kerani tu mengangguk tanda kata boleh. Aku pun keluarkan laa lesen memandu aku sebagai ganti i/c untuk dia memasukkan butiran diri aku dalam sistem.

Tiba-tiba aku terpandang sesuatu..
Nampak tak apa yang aku cuba tunjuk??

Tu.... Tempoh lesen aku tu.. Dah expired rupanya!! Hampir setahun pulak tu. *Dalam hati aku nasib baik la aku tak pernah kena roadblock sepanjang bawak moto. Huhuhu

Semalam, aku sempat pergi kenpejabat pos untuk renew balik lesen moto aku yang dah mati berkurun ni.

Tiba-tiba je kakak kaunter tu cakap.. "Renew lesen RM132."

Terus aku tanye.. "renew lesen berapa?"

"RM32 setahun.." Jawab kakak kaunter pos.

Aku pun  cakap "saya nak renew 2 tahun je kak. Bukan 5 tahun sambil sengeh." Bengang je dia tengok aku. Hahaha

5minit kemudian...
Siap pun lesen baru. Heee

Harap-harap sebelum sampai tarikh lahir aku tahun depan boleh ingat laa nak kena renew lesen semula. Hehehe

*kisah i/c aku yang ingat tertinggal kat rumah tu sebenarnya tertinggal katbkampung masa balik raya hari tu.. Maka akunpun berhuhu laa minggu tu tanpa i/c san lesen...

Ok bye...

KETCHUP - Makan-Makan Raya Umobile

Bulan puasa dah  lama berlalu.. Haa, apa lagi.. saka makan aku datang balik laa. Hihi.. Nak nak bu...

Bulan puasa dah  lama berlalu.. Haa, apa lagi.. saka makan aku datang balik laa. Hihi.. Nak nak bulan Syawal ni pulak ramai yang buat open house sana-sini. Hmm,, makin mengganas laa dia.. baru plan nak mantainkan kekurusan ni. Haihh!

Bertempat di 2 buah kafe sekitar Lembah Klang, event “makan-makan raya” yang dianjurkan oleh U Mobile dengan kerjasama Ketchup telah diadakan di Caffe Bene Sunway Pyramid dan juga Yoshinoya Hanamaru AEON Mall Shah Alam
Tujuan event "makan-makan raya" ni adalah bersempena U Mobile ingin menghargai pelanggan-pelanggannya dimana mereka dapat menikmati keistimewaan di enam F&B yang beri kerjasama iaitu Caffe BeneFish & CoYoshinoya HanamaruSangkaya, dan Sweet Hut dengan hanya menggunakan aplikasi MyUMobile.

Tapi untuk hari tu, kitorang cuma pergi 2 tempat je.  U Mobile telah bergandingan bersama Maven Communication bagi menjayakan event ni.

Makan-makan Raya” kali ni menghidangkan menu yang istimewa dan mempunyai keunikan yang tersendiri sebagai signature kafe tersebut. So, jangan mengarap laa ade lemang , ketupat, dodol bagai kat kafe ni. Takde hokeyy.. Nak tau? Meh scroll. Hehee

Caffee Ben

Caffee Bene menyediakan kopi yang diperbuat daripada biji kopi yang terbaik didunia dimana bagi memastikan setiap mereka yang minum secawan kopi tu sagat bermakna. Gitewww..  Waffles, ice cream pun ade jugak. Hehe


Cappucino
Tiramisu waffle
Rice Cake waffle
Caramel Cinnanom Bread
Garlic Cheese Honey Bread
Ittalian Gelato
All about Bingsu!! 
Yoshinoya Hanamaru

Kat sini aku memang harap perut aku boleh kenyang. sebabnya... korang tengok makanan ni pun tahu dah. hehehehe

Mentai Mayo Kamatama
Spicy Beef Udon
Ontama Curry Udon
Spicy Miso Udon
Tori Dashi Udon
Ontama Beef Bukakke
Salad Udon
Udon mee
Yoshinoya Rice

Event berakhir di Yoshinoya Aeon Mall Shah Alam dalam jam 3.30petang. Nama je "makan-makan raya" kan?? Tapi dia punya menu hipster sangat. Hahaha. *Sesungguhnya perut aku tak berapa nak kenyang pun. sebab tu lepas abis event aku dengan Mar serbu Boat Noodle bantai 10 mangkuk mee! mihmihmih. Thanks pada Kbba, Umobile, team Ketchup dan semua yang terlibat. *senyum sampai telinga. Hee~

Ok, sedikit info untuk korang...

Kempen ini bermula daripada 1 Jun 2016 hingga 31 Julai 2016. Apa yang perlu korang lakukan adalah bayar bil atau Topup dengan menggunakan aplikasi MyUMobile dan korang boleh tebus tawaran hebat serta berpeluang untuk memenangi percutian 3 Hari 2 Malam di Penang.

Jangan lepaskan peluang! Jom lah ramai-ramai sertai kempen ni. Peacee.. ;)

Sape kenal chinese ni angkat kaki. Hehee

Photoshoot KBBA 2016 | KBBA Berhari Raya

"Indahnya sungguh dihari raya.." "Ramainya orang bersuka ria.." Hahahah.....

"Indahnya sungguh dihari raya.."
"Ramainya orang bersuka ria.."

Hahahah.. Semangat aku nyanyi lagu raya. Padahal puasa pun belum lagi waktu ni. Hee~ 

Actually aku masih tak boleh move on dengan hari photoshoot KBBA walaupun dah beberapa hari berlalu. Bila tengok gambar-gambar dekat fon, ohh!! rasa macam baru semalam je photoshoot untuk hari raya ni. Huhuhu

Bertempat di Matic, Kuala Lumpur.. Pada 4 Jun 2016, Kelab Blogger Ben Ashaari telah mengadakan satu event photoshoot hari raya bersama para blogger. Events bermula jam9.00 pagi tapi aku dengan si Afiq kol 10.00pagi baru sampai. Bukan sengaja eh datang lambat. Haa~

Untuk photoshoot kali ni beberapa penaja sudi berkerjasama bagi merealisasikan Photoshoot KBBA. Antaranya banner ini dan beberapa prop yang ditaja oleh Dalizgrafix. Simple tapi cantik kan?! Korang boleh follow insta dia kalau nak tahu lebih lanjut tentang servis yang disediakan.

Agak meriah jugak hari tu.. Masa aku sampai, blogger-blogger perempuan semua tengah dok sibuk make-up dengan MUA masing-masing. Aku tengok takde sorang pun MUA yang kosong. Semua tengah sibuk. Aku yang datang lambat ni terpaksa lah tunggu que. Dalam hati ni dah tak sabar nak muka ni nak kena tonyoh.! Aku pun nak lelawa jugak oi! 

Bila aku nampak kak Nina dah siap makeup aku terus pergi kat Mua tu. Nampak cantik je muka kak Nina dia makeover aku pun terus mintak dia makeup kan aku. Haa tengk

Hehehe.. Hasil sentuhan kak MimieZoll, muka aku yang ada parut chicken pop ni pun boleh ploles ko! haa, kalah ayda jebat. Abang Jebat(Sharnaaz Ahmad) kalau tengok aku pun terus lupa kat Darmia(Nelydia Senrose). Hahaha *pengaruh tv sangat.

Yang bestnye kak Mimi ni, apa yang aku request kat dia, dia buat dengan baik. Dah la kelakar. Tak habis gelak masa tengah makeup dengan dia. Hahaha.. Bila dah siap, rasa macam tak caya tengok muka sendiri. Cantik jugak aku!! Hahaha

Tengok la tuan punya makeup pun cantik kan?? Comel je.. Hehehe.. Memang aku puas hati dengan sentuhan kak Mimi ni.. Aku tengok diri sendiri pun boleh kata cantik! Inikan pula bakal suami tengok. Eh??? Hahaha.. *jap, nak masuk bakul jap. Bila lagi nak puji diri sendiri kan? Huhu.. Tq kak Mimi.. Tq tq tq!!!! Suka sangat tengok muka sendiri.

Kalau korang nak tahu semua MUA yang makeupkan kitorang ni dibawa oleh Rita Rahman dan Artistic Team. Jom kita lawat IG diorang.

MUA : Rita Rahman

Artistic Team: @zanazack @put3ratnasari @makeupbywinwin @fetriany @farizha_mua
@alkazamdacute @makeup_mimiezoll @raihana.basar @iamizuansani @aresue86 @syuhada_said @wearemarymar @makeup_byel @_violetgrape @farinabasneemakeup @byfidaramli
@wanie_touch

Kesemua Mua yang bertugas pada hari tu memang berpengalaman dan memang patutlah semua blogger-blogger wanita cantik-cantik hari tu. Hehehe



Credit photo : Kak Shehan

Dah cantik-cantik ni, bagi peluang aku berposing kejap. Bukan selalu dapat peluan macam ni.. Hehehee


Disebabkan badan aku yang susah nak cari baju dan size yang fit dengan badan, makanya aku pakai baju tajaan diri sendiri je pada hari tu. Sedih. Orang lain semua pakai baju sponsor. Huhuhu

Credit Photo : Lala Husna
Alhamdulillah, nasib baik baju yang aku bawa bersesuaian pula dengan tudung tajaan dari Butik Deea ni. Shawl yang aku pakai ni adalah instant shawl dari butik deea. Mudah dan selesa sangat bila dipakai. Kepada mereka yang nak cepat tapi tampil cantik boleh beli instant shawl ni dengan harga RM49 je. Boleh la pakai untuk hari raya nanti kan? Heheheh

Haa,, nah aku tunjuk sikit gambar sepanjang photoshoot hari raya kitorang. Waktu diorang dok photoshoot and catwalk tu aku takde sebab dok tengah touch up muka lagi. Sape suruh lambat kan. Hahahaha



Credit Photo : Joe Labu


Credit Photo : Abang Dino
Inilah antara busana dari Butik Deea yang diperagakan oleh para blogger. Aku paling suka baju yang Kak Shehan pakai tu. Lawooo oi.


Credit Photo : Joe Labu
Untuk blogger lelaki pulak, mereka memperagakan pakaian dari busana Emin Madrosa. Masing-masing dah macam imam muda aku tengok. Sejuk mata bini diorang ni kalau tengok. Hahaha

Bila dah penat photoshoot, perut confirm lapa bak ang! Tengah hari tu kitorang disajikan dengan makanan yang di sponsor oleh restoran Cafe Cerita kambing. Alhamdulillah.. rezeki hari tu. Dah penat-penat dapat pulak makan nasi beriyani. Hmm, memang kenyang lah cerita dia. Huhu.. Sebelum ni pun aku pernah makan kat restoran tu. Memang sedap pun. 

Credit Photo : Mimin Adam
Dap oooo.. Nak tambah lagi tapi kang baju tertetas pulak. So, batalkan niat. Heee~.
Ok, ada berita baik untuk korang ni. Untuk pengetahuan korang, bulan puasa ni Cafe Cerita Kambing ada membuat buffet ramadan tau. Jadi, pakat mai datang bawak family berbuka puasa kat sini. Murah je tau.
Gambar wajib : Bersama founder KBBA9 
Terima kasih kepada founder KBBA (Abang Ben), KBBA team dan juga kak Ana kerana berjaya merealisasian event ni. Terima kasih untuk moment yang indah ni dan beri peluang pada aku join photoshoot ni. Yela, 1st time join photoshoot macamni sapa yag tak suka kan? Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan baik. Semoga kita berjumpa lagi dimasa akan datang. InsyaaALLAH. Hee~
#takkanpernahlupa



**********************************



Barisan Penaja


Penaja Lokasi : MATIC
Pakaian Wanita : Butik Deea
Pakaian Lelaki : Emin Madrosa
Pin Hijab : Vonaish
Makanan : Cafe Cerita Kambing
Banner & Props : Daliz Grafik
Photographer : Abang Dino & Lala Husna
Mua : Rita Rahman

Artistic Team : zanazack, put3ratnasari, makeupbywinwin, fetriany, farizha_mua, alkazamdacute, makeup_mimiezoll, raihana.basar, iamizuansani, aresue86, syuhada_said, wearemarymary, makeup_byel , _violetgrape, farinabasneemakeup, byfidaramli, wanie_touch

Lelaki Ni Memang Tak Paham Bahasa!!!!

Korang pernah tak rasa kena kacau dengan lelaki yang korang tak kenal and tak paham bahasa apa orang cakap?? Pernah tak?? Pernah takk??? ...

Korang pernah tak rasa kena kacau dengan lelaki yang korang tak kenal and tak paham bahasa apa orang cakap?? Pernah tak?? Pernah takk???

Mesti pernah kan??? Rasa annoying sangat kan???.. Errghhh!!!

Eh? Dah kenapa laa aku meroyan pepetang buta ni. Haihh!! Bukan apa... Sakit hati rasanya dengan orang macam ni. 

Mula-mula mesej katanya nak berkenalan. Yang pelik bila tiba-tiba boleh tahu nama kita. Entah mana dapat and dari mana kau datang pun aku tak tahu. Tiba-tiba nak berkenalan. Em... Ok laa aku positif dan aku terima laa salam perkenalan tu...

Biasa laa baru nak kenal kan... Satu demi satu soalan ditanya. Yes.. Aku jawab semua soalan dengan elok. Tapi bila sampai part personal pun nak tahu jugak tak boleh lah. 

Yang penting aku tak tipu bab status. Aku jujur yang aku dah berpunya. Aku rasa lebih baik daripada menipu. Huhu.. 

Bila dah tahu kita dah berpunya kau still nak kacau and text 24jam.. Rasanya tu nak apa eh?? Aku tak cakap la aku hot.. Tapi cara kau nampak macam "bukan sekadar nak berkawan" ni. Hahaha

Bila dia tahu kita dekat luar dengan family still nak text.. Tengah kerja still nak text.. Tengah spent time dengan seseorang pun still nak text. Bila tak reply still jugak text tak henti-henti. Bila tak reply dikatanya "sombong"!!

Eh?? Dah kenapa eh?? Hurmmmm

Sorry la sebab tak layan and tak reply langsung text awak tu.. Sebabnya mesej-mesej yang awk hantar tu tak penting untuk saya reply.. 

Its ok.. Saya accept if awak datang dengan niat yang betul "cuma nak berkawan". Yes!!! Saya akan terima.

Tapi bila macam ni, rasa tak sedap hati and rimas pulak. Kita bukan sombong..  Tapi kita ada hati yang perlu dijaga. Kalau niat tu nak berkawan tu betul bagus lah.. 

Kadang sebab nak jaga hati kawan kan?? Kita reply la jugak sepatah dua. Tapi nak melayan tu memang tak lah. Hee... Kita pun ramai kawan kat alam maya ni. Tapi tak semestinya nak kene mesej dan layan 24jam tau. Kita pun tak kenal awak. 

Maaf lah ye... Heeee~

Istimewa Buffet Ramadan - The Chef Restaurant Shah Alam

Alhamdulillah, hari ni genap dah 8hari umat islam di Malaysia menunaikan ibadah puasa. Tapi aku pa...

Alhamdulillah, hari ni genap dah 8hari umat islam di Malaysia menunaikan ibadah puasa. Tapi aku pasti, masih ada lagi yang kat luar sana mencari-cari tempat menarik untuk berbuka puasa kan kan kan??? Heee

Khamis lalu, aku dan 3 orang lagi rakan blogger Kelab Blogger Ben Ashaari berkesempatan berbuka puasa bersama di sebuah restoran yang terletak di Kota Kemuning, Shah Alam iaitu The Chef Restoran.
Restoran milik Pn. Norazian ni sebenarnye baru je beroperasi. Jadi, sempena bulan puasa ni, The Chef menyediakan buffet ramadan dengan menawarkan harga yang sangat berpatutan kepada semua pelanggan. Bayangkan lah,  dengan harga Rm39.90 (dewasa) dan RM19.90 (kanak-kanak) korang boleh makan bermacam-macam jenis makanan kat situ.  Muarahkan??

Seperti biasa lah, nama pun buffet ramadan kan? Tak sah kalau takde kambing golek. Hehehe. Aku ni tak makan kambing. Tapi bile aku tengok afiq makan kambing golek ni, berselera betul. Dari situ aku tengok pun dah tau sedap.

Kalau korang nak tau kat sini, ada menu istimewa iaitu Mongolia Barbeque.
Ni salah satu signature di restoran ni. Seriously sedap! Tapi untuk Mongolia Barbeque ni korang kena pilih lauk seafood and sos yang korang nak untuk di grill nanti. Aku pilih sos Mongolia. 


Haa, lepas di grill, ni la hasilnya... tadaaa!! hehehe
Rasa dia manis dan tak berapa pedas. Nice la. Gitew! Kalau datang sini korang kena try menu ni! Heheh

Setiap hari Chef disini akan menyediakan 60 jenis juadah berbuka puasa. Ada masakan melayu dan juga western. Emm,, banyak kan? Aku tengok pun rambang mata weyh. Sampai tak tahu nak makan apa. Hahaha.. nah aku payung sikit gambar. Jangan ada yang buka puasa dah la ea. Hahaha











Credit photo: ayue jean
Amacam?? Terliur tak?? Hahaha

Tapi tak lengkap rasanya kalau takde pencuci mulut, kuih muih atau dessert kan? Eh, sama la tu dessert dengan pencuci mulut. Nak jugak cakap omputih. Heee~



Abc ni kena buat sendiri ok. Sedap jugak aku buat. Boleh dah bukak kedai rasanya. Confirm aku je la customer tu. Hahaha.

Haa, sebelum terlupa, ada satu lagi yang istimewanya kat kedai ni. Korang kalau datang sini kena cuba air ni! Pandan 3layer. Dap ooo.. rugi tak minum. Air aku habis segelas aku rembat air kak ayu. Habis 2 gelas aku minum. Hahaha.. rasa dia seperti cendol

Korang tengok lah ni. Penuh meja makan kitorang. Yang paling bestnye pinggan aku licin weyh. Ikan bandaraya kan? Mana mungkin tak habis. Hahaha
credit photo: afiq
Haaa, memang meriah meja kitorang hari tu. Alhamdulillah kenyang perut kitorang malam tu. Tengok laa, muka pun ada sinyum! Hehehe

Untuk maklumat lanjut:-

Alamat :
Kafe The Chef
43 Persiaran Anggerik Vanilla,
Bussiness Park 1,
Seksyen 31, Kota Kemuning
(Bersebelahan Gamuda Walk)

Waktu Operasi :
6 petang - 10 malam (Ramadhan)

Telefon :
03-55253707
012-3171707

Facebook :

Instagram :
Terima kasih kepada owner restoran iaitu Pn. Norezlin Zamri dan juga Chef Azman sudi menjemput kitorang berbuka puasa bersama. Kata Chef lepas bulan puasa banyak lagi menu istimewa yang ada. Tak sabar nak pergi lagi!Hehehe