Apa Yang Menarik Sangat Butik Surischa Ni???

Disebabkan bulan Ramadhan bakal menjelang, aku tau mesti ramai kakak2, makcik2 kat luar sana dah mu...

Disebabkan bulan Ramadhan bakal menjelang, aku tau mesti ramai kakak2, makcik2 kat luar sana dah mula buat survey baju raya apa yang nak pakai nayi kan? Kan? Kan? Kan?? Eleh,, tak ngaku lettuw! Hehehe

Meh sini scroll entry ni sampai habis. Korang kena baca sampai tak kelip mata pun takpa sebab ada info-info menarik kat butik yang aku nak bagitau korang ni. Haaaa
Hari tu aku pergi ke Bangi sentral. Memang banyak betul butik kat situ. Ya Allah! Kalau tak kuat iman mau jatuh nafsu shopping weyh. Tak cukup kaki kalau nak masuk ke semua butik. Hahaha.. Tapi kalau dah sampai situ, korang kena jejakkan kaki masuk ke Butik Surischa ni.  Wajib! Heee~ sebabnya......

Ruangan dalam kedai ni sangat luas. Selesa kalau nak shopping ke ape. Koleksi pakaian yang dijual semuanya digantung dengan tersusun kat tepi dinding. Sedap je mata memandang tau. Nak shopping pun senang! Hehehe
Surischa ada menawarkan pelbagai jenis koleksi jubah, blouse dan palazo. Memang cantik-cantik koleksi dia. Aku pun tertarik. Alaa, standard lah perempuankan? Pantang nampak baju cantik mesti berkenan. Hehehe
Design baju ni cantik.. Aku suka sebab nampak simple je.. Tapi disebabkan aku terlalu tinggi kot. Bila pakai tergantung sikit. Tapi masih menutup buku lali. Huhuhu. Dah jadi kebiasaan pada aku kalau pakai jubah mesti macam tu. Hahahah

Ni antara koleksi menarik yang ada kat butik Surischa. Tak sabar aku nak tunggu koleksi raya. Mesti lagi banyak keluaran yang cantik-cantik!! Fuhh~ sedia duit je la. Huhuuu


Material yang digunakan untuk blouse ni pun best. Tak jarang, lembut dan selesa bila pakai. Design pun up-to-date. Style weyh bile pakai dengan palazo atau kain. Huhuhu
Mengenai harga pulak korang jangan risau. Harga yang ditawarkan di butik ni bermula dari RM75 sehingga RM150. Pada aku harga ni sangat berpatutan dan mampu milik. Yes!! Murah kalau nak dibandingkan dengan jubah-jubah lain kat luar sana.

Kalau korang datang time happy hour, korang berpeluang memperoleh jubah ni dengan harga bawah daripada RM100! Peww, best kan. Untung sangat sape yang duduk berdekatan dengan butik ni. Aargghhh!! Jeles!
Seronok kakak dua orang ni main tukar-tukar baju. Habis satu butik dia try. Hahaha.. Bestnye, staff diorang mesra sangat. Murah dengan senyuman. Tak henti melayan kerenah kitorang ni. Hahaha.. Memang sporting habis!
Untuk pengetahuan korang, SuriScha akan mengadakan Jualan Koleksi Hari Raya sempena pembukaan Wisma SuriScha pada 26 Mei 2016 di Kota Fesyen MITC Air Keroh, Melaka. Haa korang yang duduk kat Melaka tu boleh laa serbu nanti. Datang ramai-ramai bawak mak, kakak, sedara mara semua datang. Hehehe


Owner Surischa
Kepada korang yang nak datang ke butik ni, kat bawah ni aku sertakan alamat. Sebelum tu, korang boleh jugak survey semua koleksi keluaran Surischa di facebook dan instagram. Aku rekemen sangat korang datang sini
Alamat:-
3-41-3, Jalan Medan Pusat Bandar 8
Bangi Sentral 
43650 Bandar Baru Bangi
Hotline : 017-9840807 
No. Ofis : 03-89220267
Facebook:- Surischa Malaysia
Instagram:- @surischa


PERCUTIAN JIMAT SAYA KE SINGAPORE!! JIMAT KE??

Hampir 3minggu berlalu rasanya baru hari ni jari-jemari ni berkesempatan nak menaip entry panjang...

Hampir 3minggu berlalu rasanya baru hari ni jari-jemari ni berkesempatan nak menaip entry panjang tentang percutian singkat aku ke Kota Singa hari tu. Tapi sebelum tu, aku nak berterima kasih kepada abam handsome atau owner Percutian Jimat Saya atau Percutian Murah Saya kerana sudi menjemput aku join sekali Singapore Day Trip pada 3 miggu lalu. Terima kasih juga pada Uzu yang ajak aku join trip ni. Alhamdulillah trip ni berjalan dengan lancar seperti mana yang telah dijadualkan.
Ni lah abam handsome a.k.a owner Percutian Jimat Saya. Huhu
Ok, sebelum tu aku nak cerita sikit tentang percutian day trip ni. Mane tau de yang tak tahu ke kan?? Hehehe.. Percutian ni bermula pada 10 April 2016 sehingga 12 April 2016 yang mana kitorang bertolak dari KL sentral pada jam 12 tengah malam. So, kitorang tiba di R&R Gelang Patah pada jam 5.30 pagi (11 April 2016). Pada hari sabtu tu lah bermulanya pengembaraan kitorang di Kota Singa ni. Haa,, Kitorang pulun habis satu hari berjalan kat Kota Singa ni sampai malam. Penat weyh.. Hahaha.. Jam 8.30 malam kitorang bertolak keluar dari Singapore dan sampai di R&R Machap untuk bersihkan diri dan solat. Kiotrang tiba di KL Sentral jam 2.30 pagi (12 April 2016). Jadi, beginilah sebenarnya percutian 3hari 2malam kitorang ke Singapura. Tido dalam bas je weyh. takde hotel-hotel pun. Hahahah

Haa,, kalau korang nak tahu ada artis sekali tau follow trip percutian ni.. Cuba teka sape??? Heheheh..
Ni lah artis yang join trip Singapore kitorang  - Afiq Syazwan
Jom usha gambar tempat-tempat yang kitorang lawati sepanjang satu hari di Singapura. Heheh.. Seronok tau!!

1. Merlion Park.
Kat sini kami diberi masa lebih krang 35minit je. Lepastu kami diminta berkumpul semula dibawah satu pokok besar (checkpoint yang ditunjuk) untuk bergerak ke tempat seterusnya. Jom tengok-tengok dulu apa yang ada kat sini. Hehehe


Kat sini, korang kena belajar jadi agresif sikit kalau nak bergambar. Sebab kat sini pelancong terlalu ramai dan korang memang tak berpeluang nak ambil gambar fefeeling dilwale ke kuch-kuch hota hai ke ape ke memang tak berpeluang! So kalau ade peluang sesaat untuk bergambar terus snap je. Dasyat kan?? Hahaha

2. Garden By The Bay.
Tempat ni aku paling suka sebab banyak pokok-pokok cantik kat sini.. 





3. Bugis Street.


Kitorang shopping di Bugis street. Kitorang cuma diberi masa lebih kurang 30minit je untuk membeli barang-barang atau cenderahati untuk dibawa pulang ke Malaysia nanti. Aku sempat la beli t-shirt untuk mak dan anak-anak buah aku.. Untuk kawan-kawan aku bagi key-chain je. Hehehehe.

Habis shopping kitorang bergerak menuju ke Malay Heritage Kampung Gelam.

4. Kampung Gelam & Arab Street
Kat sini kami dipecahkan kepada 2 kumpulan yang mana 1 kumpulan akan masuk ke USS dan 1 kumpulan lagi akan pergi ke Pulau Sentosa.

Sebelum ke Pulau Sentosa kami berhenti makan tengah hari. Abam bawa kitorang makan dekat Restoran Zam-zam yang mana popular dengan Murtabak singapore dan jugak Nasi Briyani. Sedap weyh Murtabak Singapore dia. Habis 2 pinggan aku bedal. Hahahha.

Perut dah kenyang, masa pun banyak lagi. kita pusing-pusing dulu area Arab Street ni. Heheheh



Lepas puas makan dan berjalan di Kampung gelam dan Arab Street ni, kitorang bergerak ke Pulau Sentosa pula yang mana destinasi terakhir percutian kitorang. Hehehe.

Perjalanan dari Kampung gelam ke Pulau Sentosa mengambil masa dalam 15-20 minit je dengan menaiki teksi.

Nak tunggu Teksi kat pun memerlukan kesabaran yang tinggi disebabkan hari tu hujan lebat. Teksi taknak berhenti pulak tu..Sepatutnya kitorang perlu berjalan ke depan lagi yang mana tempat teksi turunkan orang. So, sejam lebih jugakla kami tunggu teksi. Dengan berkat kesabaran dapat la teksi untuk ke sana. Hehehe.

5. Pulau Sentosa

Menaiki buggy keliling Pulau Sentosa. Macam-macam perangai diorang buat dalam ni. Sabar je la. Hahaha













Percutian Jimat Saya bersama Afiq Shazwan ke Singapore berakhir di Pulau Sentosa. Seronok sangat-sangat!! Walaupun dia artis yang popular tapi dia tak sombong. Sangat friendly. Baik je budak ni. Bagus-bagus.  Artis macam ni la kita nak. Hahahaha

Kalau korang nak tahu, ni lah kali pertama aku jejakkan kaki aku ke Singapore ni. Banya jugak tempat yang best aku dapat pergi walaupun tak berpeluang masuk ke USS. Servis dari Percutian Jimat Saya memang superb!! Terbaik lah. Aku memang berpuas hati sangat! 

Aku rasa ni pengalaman yang paling seronok dan ini kali pertama jugak aku join trip macam ni. Kalau diberi peluang lagi memang aku nak sangat join! Sebabnya banyak lagi trip yang menarik bakal diajurkan oleh Percutian Jimat Saya ni. Dengar-dengar tahun depan nak ke Ausie! Huhuhu
Trip Singapore dari Percutian Jimat Saya rasanya dibuat setiap bulan. Memang best! RM135 je untuk city tour. Murah kan?? Dah la boleh pergi banyak tempat. Aku pergi sini cuma bawak 50SGD je tu pun masih berbaki 20SGD. Jimatkan?? Kalau berminat nak join korang boleh call atau whatssap diorang.

Korang jugak boleh follow gambar-gambar keseronokan trip dari Percutian Jimat Saya melalui hashtag kat instagram #percutianjimatsaya . Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai trip boleh contact atau whatssap di no yang tertera dibawah ni.

Info :
Instagram : @percutianjimatsaya
Whatsapp : +6010 9834622

Tambah Cuti Lagi!!!

Masuk harini , hari ke-10 aku diberi cuti akibat chicken pox. Fuhh~ rasa lama dah jugak aku cuti sa...

Masuk harini , hari ke-10 aku diberi cuti akibat chicken pox. Fuhh~ rasa lama dah jugak aku cuti sakit ni. Apa khabar dengan kerja-kerja aku kat office tu ye?? Huhuhu

Pagi tadi aku ke klinik, dapatkan rawatan untuk mak aku sebab mak aku tiba-tiba tak sihat pagi ni. Katanya nak pitam. Maklumlah orang tua kan,, tak sihat tu perkara biasa. Kemungkinan tak cukup rehat dan cuaca terlalu panas pun ye jugak. Jadi perjalanan darah dalam badan tak stabil. Kesian mak aku.. Penat jaga aku ke?? tetiba rasa bersalah pulak. Huhuhu..

Sambil mak aku dapatkan rawatan, aku pun tanya lah pada doktor tentang penyakit aku ni. Mane lah tau kan, dah baik ke. Esok-esok dah boleh masuk kerja ke... Yelah, aku pun nampak luka aku macam dah banyak yang kering. Hari-hari aku sapu minyak kelapa dara sampai dah nak habis sebotol dah. Mana lah tau dah boleh masuk kerja ke... aku punya MC pun dah tinggal lagi satu hari je. 

Jadi, bila doktor nak cek, katanya masih belum pulih sepenuhnya. Luka aku masih belum kering dan masih kemerah-merahan lagi.  Dia akan sambung MC aku lagi 2hari. Katanya, penyakit ni berjangkit, jadi memang kene betul-betul sembuh bar boleh dekat dengan orang luar. Dalam hati aku "lama betul nak baik penyakit ni.. haihh!!"
Jadi.... jadi... bila MC aku disambung lagi 2 hari bermaksud aku akan mulakan kerja minggu depan lah. Hehehee.. Genap 2minggu dah ni aku cuti. Harap-harap cepat sihat lah. Rindu pulak kat officemate. Rindu pulak nak buat kerja.
Eh?? audit report aku!!!!! Hurm... chicken pox balik. Sobb.. sobb..sobb...

Kincir Angin Pulau Perhentian, Terengganu

Haa,, ingat lagi tak semalam aku kata aku nak sambung cerita percutian aku ke Pulau Perhentian?? Jo...

Haa,, ingat lagi tak semalam aku kata aku nak sambung cerita percutian aku ke Pulau Perhentian?? Jom baca aktiviti hari pertama aku kat sana. Hehehe

PART II

Korang kalau dah sampai sini, jangan lepaskan peluang korang untuk mendaki ke Kincir Angin tau. Sebabnya korang akan menyesal kalau tak pergi. Yeke?? Hmm,, tak percaya?? Takpe.. bagi aku cerita...Huh!
Sebelum ketiak basah jap lagi izinkan hakak fefeeling kejap. Hahaha

Masa kitorang sampai ke Sharila Resort, kitorang tak diberi bilik lagi sebab waktu check in kitorang pada jam 3.00petang. Jadi, disebabkan kitorang dah buat keputusan untuk ke Kincir Angin. Kitorang pinjam bilik Mujahid sekejap untuk buat persalinan. Hehe.. Nasib baik si Mujahid ni baik hati. Huhuhu

Bila dah nampak katil, haa mula la semua bermalas-malasan dan terus rasa nak tidur. Hahahaha. Mana taknya, baru sampai terus nak pergi hiking. Dah la tak cukup tidur, tak cukup rehat, lepastu tengah hari buta pergi hiking. Kalau mak aku tahu ni mak aku pun cakap aku buang tebiat. Hahahaa..

*infowaktu tengah hari lah yang paling sesuai untuk pergi daki ke Kincir Angin ni. Baru korang puas hati dengan pemandangan dia. kata Mujahid kepada kami. Heee
Jam11.30pagi kitorang berkumpul di depan Ombak Cafe. Aku ingatkan diorang nak bawak pi makan dulu ke apa.. Rupanya memang laluan ke sana sebelah Ombak cafe tu. Hmmm.. aku pun terus berlalu sambil memandang air-air sedap yang terhidang di cafe tu. *terus turunkan spect kekonon tak bagi nampak. Hahaha

Okey, Jom mulakan pendakian. Heheh.. *kemain semangat aku
Laluan ke Kincir Angin / Long Beach
Kalau korang nak tahu, jalan ni jugak adalah salah satu jalan menuju ke Long Beach, Perhentian. Kat Long Beach ni, malam-malam best la.. ada pesta. Kalau yang bawak anak, malam-malam suruh anak tidur dulu baru boleh datang sini. Hahahaha... 
Cuaca memang panas terik waktu ni. Bertabah la kalau baru sekejap muka korang dah burn.
Perjalanan ni agak jauh disebabkan kitorang menginap di Coral Beach. Bukit ni berdekatan dengan Long Beach sebenarnya.,, Sebab tu pada mereka yang tinggal di Long Beach memang takda masalah untuk mendaki bukit ni.
Ni lah track sebenar!! Jangan mimpi nak dapat track yang rata siap bertambak tar. Hahahaha 
Time ni bukan aku je tak larat. Muka si Uzu pun dah pucat lesi. Masa ni mula terasa giveup dan macam nak patah balik. Tapi disebabkan aku fikir ni kali pertama aku datang dan bukan senang nak dapat pengalaman ni aku gagahan jugak kaki aku untuk terus mendaki. Hahahaha *Come On Mera!!! Come ONNNN!!!! 

20minit kemudian........

Yeayyy!!! sampai pun Kincir Angin ni.. Fuhh~ puas hati giler,,,
Puas hati giler bila dah sampai atas ni. Rasa penat, haus semua tolak tepi sebab dapat tengok view cantik ciptaan Allah S.W.T. ni.
Nah aku belanja sikit gambar pemandangan dekat Kincir Angin ni. Hehehe
View dari pondok atas

   


Jom terjun!! Hahahaha 

Haaa,, cantikkan pemandangan kat sini.. Ni la sebabnya kenapa aku cakap korang takkan menyesal pergi ke Kincir Angin ni walau penat macam mana pun. Sebab penat tu berbaloi! Fuhh~ rasa taknak balik weyh bila dapat tengok pemandangan macam ni. Cantik sangat. Dengar bunyi air pun tenang je.
video
Lepas 2-3jam kat atas kitorang mula turun dan balik ke bilik. Untuk hari pertama di Perhentian mula dah terasa seronok sangat. Bukan seronok je.. Seronok + penat + puas hati dengan diri sendiri pun ye jugak. Hehehe.. Tak sabar nak tunggu hari esok sebab kitorang akan pergi snorkeling. Wuhhuu!!!. tunggu entry seterusnya ye.... Heee~

*Akhir kata, terima kasih kepada Mujahid dan juga Mirul sebab sudi guide kitorang naik Kincir Angin ni walaupun dalam hati diorang keberatan nak follow sebenarnya. Hahaha.. So, bila dah sampai atas baru aku faham kenapa diorang naik ke sini cma setahun sekali je. hmm,, patut laaa.. Hahahahha...

Juga entry menarik:
Part I : Percutian ke Pla Perhentian