Nak Makan Chalong Ada Kat Sini.. | Delong Coffee & Such

Sabtu lepas aku dan team KBBA berkampung kat sini mengisi kekosongan perut kitorang di salah sebuah...

Sabtu lepas aku dan team KBBA berkampung kat sini mengisi kekosongan perut kitorang di salah sebuah cafe yang baru dibuka di Shah Alam Selangor. Terima kasih kerana sudi jemput kami.
Delong Coffee & Such|Sebuah cafe yang menghidangkan menu dari negeri Pantai Timur (Terengganu) dan juga makanan Western. Cafe ni diberi nama Delong bersempena dengan nama sebuah kampung di daerah Dungun, Terengganu. *haa,, macam pembaca berita dah aku. 
Photo Cc by: Razi
Actually, Cafe ni sebenarnya baru je dibuka di TTDI Jaya, Shah Alam dan masih dalam pembikinan. Apa yang aku nampak dari segi susun atur, cafe ni berkonsepkan santai dan dijangka siap sepenuhnya dalam masa sebulan. Haa,, korang tunggu meta deyh. Tak lama lagi cantik laa cafe ni. Hehee

Menu menarik di Delong Coffee & Such

Menu utama yang aku nak kongsikan dengan korang kat cafe ni adalah Nasi Carrot dan juga Chalong.
Korang pernah makan Nasi Carrot?? Chalong?? Aku pun first time rasa dan dengar nama makanan ni. Dengan itu, terus nafsu makan aku datang ibarat Phirana. Kekeke.. *padahal sebelum pergi sini aku dah bedal nasi sepinggan kat rumah. Hee~

Nasi Carrot ni hasil ciptaan air tangan Puan Ina(owner) sendiri tau. Kalau orang yang tak kenal makanan macam aku ni confirm ingat ni Nasi Minyak sebab rupa dia lebih kurang sama tapi rasa berbeza. 
Nasi Carrot
Lauk yang bersesuaian ofcourse laa ayam merah dan acar sayur. Beras yang digunakan pun jenis beras panjang. Makan sikit dah rasa kenyang. Tapi aku tak kenyang. Malah nak tambah lagi ade la..tapi malu... Hihiks

Ni menu utama yang kedua kat sini. Chalong. Haa ni laa dia Chalong!!!
Chalong
Macam lari pulak nama dengan rupa dia. Haha.. Tapi unik! Aku ingatkan ni Bee hoon sup tapi bila sekali rasa bukan rupanya. Memang buta menu!! Hahaha..
Chalong ni yang sedapnya fishball yang diletakkan dalam makanan ni 100% homemade daripada Puan Ina sendiri. Bahan yang digunakan pun 100% adalah isi ikan tanpa sedikit pun campuran tepung. Sedap weyh fishball homemade ni. Seriously rasa tak sama macam fishball ko beli kat Tesco ke Giant ke.. So, kalau nak rasa kena datang sini dan cuba menu Chalong ni!
Actually banyak lagi menu-menu lain yang ada kat sini. Pada penggemar Western.. Chicken Chop, Steak, Nasi goreng pun ada kat sini.  Nasi lemak pun ade. Tapi nasi lemak kat sini sambal dia special sikit sebab sambal yang digunakan diterbangkan khas dari Terengganu. 
Ni antara minuman yang aku minum hari tu. Air Soda Bukit Besi.. *krikk krikk. Aku ingat nama makanan je unik, sekali sampai ke air pun unik jugak nama dia. Kreatif betul Puan Ina ni. Huhu

Untuk korang yang ade berdekatan dengan cafe ni, datang lah lunch kat sini. Harga untuk Nasi Carrot + Air Soda ni cuma RM9.90. Murah kan? Weyh murah la... Berbaloi sangat!

Selain daripada tu jenis minuman yang ade kat sini seperti coffee.. coffee latte , mocha dan lain-lain lagi ... Tapi ade yang lagi sedap.
Lala Choco Drink
Smoothie ni ada 2 perisa yang aku rasa. Satu lagi perisa Strawberry. Dua-dua sedap pada aku sebab aku penggemar coklat. Hihiks. Tapi yang sedapnya strawberry tu dia rasa masam-masam manis. Memang sebiji rasa mcm makan yougurt. Yang ni aku tak dapat nak tunjuk gambar sebab aku dahulukan perut aku dulu dari kamera. Hehehe..
Marshmallow tu dibakar terlebih dahulu before makan.  Aku makan tak cukup segelas. Heee
Alhamdulillah, kan aku dah cakap aku tak suka membazir. Menu yang dihidangkan pada hari tu licin aku makan. Sorry laa terbawak saka sekali pergi food review. Ekeke..
Terima kasih Puan Ina atas jemputan dan hidangan yang menyelerakan. Dapat jugak merasa masakan orang ganu. Hihii. InsyaaAllah akan datang lagi untuk rasa menu yang lain. Semoga Delong Coffee & Such terus maju jaya. 


INFO

Address :
 No 8 Jalan Opera A U2/A Seksyen U2 TTDI Jaya Shah Alam Selangor 
(Landmark berdekatan Petron)

No Tel : 
0139583797 / 0122808996 

Instagram : 

Best Gila Buat Facial Treatment Kat Sini.. | Bio Pearl Advance Skin care

Hello..!! Assalamualaikum.. Buat ape tu?? *tanya macam tengah main whatssap pulak kan?? Haha. Ta...

Hello..!! Assalamualaikum..

Buat ape tu?? *tanya macam tengah main whatssap pulak kan?? Haha. Tak tau hari ni nak buat ape so ai merajinkan diri mengupdate blog yang dah berdebu ni. Huhuhu

Hari ni aku nak kongsi sikit dengan korang tentang facial treatment yang aku pergi beberapa hari lalu. 

Nervous jugak la nak pergi. Padahal facial treatment je kan?*over angat. Ahaha.. Ni first time aku buat facial treatment tau. Sebelum ni urut-urut muka sendiri kat rumah je. Ekeke.. Tq kak Saidila rekemen tempat ni. 

Bio Pearl Advance Skincare Bio Formula.

Pernah nampakkan?? Kat sini la tempat facial treatment aku pergi tu. Aku punya temu janji jam 5.30petang tapi jam 3.30petang aku dah terpacak depan premis ni. Hihi.. *semangat naw.

Aku naik teksi beb pergi sini. Dah laa mahal. Tak pasal-pasal kene paw RM30 dengan pakcik teksi. Caitt!! *tak memasal je buat luahan perasaan. Hahhaa.. (hmm.. muka tak puas hati.)

Da laa, banyak sangat pulak celoteh. Bosan korang baca blog aku kang. Huhuhu..

Masa aku sampai kat sana aku di assist and consult oleh salah sorang daripada pekerja kat situ (Zaza).  

Aku disuruh masuk ke dalam sebuah bilik untuk mulakan treatment. Nebes weyh.. Takut muka jadi pape. Huhuhu

Sebahagian peralatan facial tretment.
Proses rawatan muka bersama Bio Pearl Advance Skincare Bio Formula.

Now, aku nak cerita pulak proses sepanjang rawatan. Kesemua produk daripada Bio Pearl ni adalah 100% dihasilkan menggunkan bahan-bahan organik tanpa sebarang campuran bahan kimia sikit pun tau. Haa, tu yang bagusnya. Terus tak sabar nak berfacial.. Hihi..

Jom mulakan...

1) Analisa kulit
- Sebelum si Zaza ni mulakan treatment kat muka aku, dia kenalpasti dulu masalah kulit aku. *lembut je tangan dia belek-belek muka aku. Hihihi
2) Makeup Remover
- Treatment dimulakan dengan bersihkan makeup menggunakan facial cleansing oil atau mekap remover. *aku siap terfikir nak bawak pencuci muka dari rumah sebab nak cuci makeup aku. Hahaha. Noob betul.

3) Pembersih muka
- Lepas muka dah free daripada segala jenis makeup, Zaza cuci muka aku menggunakan sebum control cleansing gel sebab kulit muka aku berminyak. Mungkin kesan daripada makeup tadi kot. Untuk korang yang ada masalah kulit sensitive pun boleh gunakan pencuci muka ni.
4) Scrub
- Soft scrub ni di apply ke muka aku untuk membuang sel-sel kulit mati. Biasanya soft scrub digunakan bagi mereka yang mempunyai masalah oil cyst atau skin tags.

5) Extraction
- Proses membuang black head atau white head. Memang banyak jugak oil cyst kat muka aku rupanya. Seronok si Zaza ni cungkil benda tu kat muka aku. Nak tertido aku dibuatnya. Haha.. Takde la sakit mane pun..

7) Vitaplex
- Sejenis antiseptik bagi menyembuhkn luka selepas extraction dan mengurangkan radang. Selain tu vitaplex ni kan sesuai jugak dijadikn krim malam lepas kita buat extraction, oilcyst or skintags.
8) Masker
- Masker pun kena ikut kesesuaian jenis masalah kulit kita. 

9) Toner
- Bila dah settle buang oilcyst and pakai masker bagai, toner ni di apply kat muka aku bagi menutup semula liang-liang pori (bukan liang lahad ea) yang terbuka selepas facial

10) Sunblock
- Aku apply UV Milk sebab dia ade antiseptik dan sesuai jugak untuk yang ada masalah kulit jerawat. Kat sini ada beberapa jenis sunblock seperti Advance UV, UV Milk dan juga Miracle Balm. Advance UV ni lebih sesuai untuk tutupkan liang2 pori dan masalah kulit kering. Miracle beauty balm pulak sesuai bagi yang ada masalah kulit berminyak.

Satu jam dalam bilik treatment no.4 rasa macam sekejap sangat. *macam tau je bilik no.4. Hahaa.. Tak puas rasa si Zaza urut-urut muka ni haa.. Best weyy.. Kalau tido memang lena. Hahah
Fresh gila muka aku lepas buat facial. 
Aku punya beautician. Comey dok? Hehehe
Korang kalau ada berkeinginan nak buat treatment macam aku ni boleh pergi Bio Pearl Skincare ni. Seriously aku cakap puas hati dengan service dan layanan diorang.

Kebetulan, aku nak kasi korang info sikit. Sekarang ni Bio Pearl ada buat promosi facial treatment. Haaa.. Tengok gambar kat bawah ni.



Confirm ko rasa nk pergi kan? Jangan nipu.. Murah gile kot sape yang taknak!! Bukan muka je.. Hair treat dan body therapy pun ade tau. . Korang boleh refer alamat kat bawah nanti

Sebelum balik tu aku sempat laa grab satu produk Bio Pearl ni. Ekeke
Ni bukan calang-calang sabun tau. Dermocleanse Facial Soap ni mampu membersihkan segala kotoran kat muka, mencerahkan kulit muka dan juga bahagian celah-celah tersembunyi (celah bedah). Hikss.. Paling best boleh jadi sabun mandi jugak. Sebab tu aku tertarik nak beli! RM21 je pun. Huhu

Tiga lokasi cawangan Bio Pearl Advance Skincare yang korang boleh lawati.

Biofem Beauty Resources
No.29-1-1, Jalan Setia Prima AU/13A, Setia Alam.
No. Tel:
018-2168548

Bio Pearl Hq (centre) Bangi
No. 2A & 4A, Jalan 4/12B, Seksyen 4 Tambahan, 43650 Bandar Baru Bangi Selangor
No. Tel
0122339700/ 0122047711

Bio Pearl Skincare Bangi Gateway
Lot 2-11 & 2-12, Block A, Persiaran Pekeliling, 43650, Bandar Baru Bangi, Selangor.
No. Tel:
016-337 1566

Website:

Facebook:

Instagram:

PAKEJ SNORKELiNG TERBAIK | PERHENTIAN KRAVERS

PART III Haih,, lama betul aku nak sambung part3 ni. Sorry lah, busy sangat tak sempat nak sambun...

PART III
Haih,, lama betul aku nak sambung part3 ni. Sorry lah, busy sangat tak sempat nak sambung story. Huhuhu..

Pagi Jumaat 15/04/2016 kitorang bangun pagi untuk mulakan aktiviti kedua kitorang di Pulau Perhentian. Aktiviti ape eh??
Ape lagi... snorkeling la... Hehehe 
Hari kedua ni kitorang dibawa ke 5 buah tempat snorkeling paling best kat Pulau Perhentian ni. Untuk trip snorkeling ni kitorang ambil pakej dengan Perhentian Kravers. Lama jugak la aku deal dengan si Mudy ni. Yang pasti 2bulan sebelum tarikh pergi aku dah booking dengn si Mudy ni sebab kalau lambat booking mesti full!
Sebelum menyelam kita isi perut kasi kenyang dulu. Hehehe
Sebelum kitorang mulakan aktiviti snorkeling, kitorang diberi briefing terlebih dahulu. Mane tau takut ade yang langgar peraturan waktu snorkeling nanti. Haaa.. Tu pentingnya briefing. 
Ni lah Abang Mat. Personal diver a.k.a guiders dan jugak driver boat kitorang.













30minit kemudian... Semua naik boat mengikut kumpulan masing-masing. Wuhhuuu.. Tak sabar weyh nak snorkeling!! Hihihi

Korang scroll laa gambar snorkeling aku. Jangan jeles pulak! Hehehe

Fish Point
Haa, ni laa fish point. Kat sini memang banyak ikan belang-belang ni. Berapa banyak pulau aku pergi pun aku takkan ingat ape nama natang ni. Yang aku tau nama dia ikan belang-belang je. Hehehe..

Kat sini aku paling suka sebab ikan ni pun macam aku. Pantang nampak makanan laju je datang. Kekeke.. Yang bestnye bila dia datang kerumun tangan sebab nanti kat tangan rasa macam geli-geli. Hahahah.. Lols



Coral kat sini pun boleh tahan besar-besar.
Turtle Point
Point kedua kat sini. Masa kitorang sampai ramai giler orang. Kebetulan masa sampai tersaing dengan boat-boat lain. Hurm waktu ni nak snorkeling pun rasa macam takde ketenangan. Apa taknye.. Baru acah-acah nak kuak dada tangan dah libas muka orang lain. Hahahaha

Tapi guiders kitorang memang terbaik. Tetap bagi layanan best. Dia suruh kitorang follow dia nak tengok penyu. Siap guide kitorang dive masuk dalam semata nak tengok penyu seketul ni. Hehehe. Best betul service diorang ni.

Tapi hasilnya aku boleh bagi gambar orang lain sebab aku tak kesampaian nak buat. Baru setengah paras air laut aku dah telan air masin. Sakit weyh hidung aku! Hahaha. 
Tahniah pada kawan-kawan yg berjaya ni. Huhu
Bangga betui kak neyra bila dapat turun dasar nengok penyu. Tercabar pulak aku. Hahaha
Shark Point
Ni point yang aku paling tunggu-tunggu. Aku memang tak sabar sangat nak tengok shark ni. Masa Mudy tunjuk gambar-gambar orang yang dah amik pakej dengan dia aku memang paling teruja tengok gambar diorang dengan shark! Terus excited gile aku nak amik pakej dengan diorang ni. Huhuhu

Dekat shark point ni air dia beralun-alun. Kuat dan deras. Kalau duduk kat boat lama-lama pun boleh mabuk.  Lepastu kalau korang turun jangan la sesekali cuba bukak snorkle tu. Confirm air masuk hidung and mulut. Aku dah rasa. Masin gila air ni! Bweekk!

Tapi kalau dah sampai sini kalau korang duduk atas boat je baik pi balik bilik. Rugi la weyh bayar ratus-ratus tak dapat tengok shark ni rayau-rayau sondol badan korang. Haha...

Abang Mat cakap shark ni jinak. Tak payah takut. Paling kuat pun korang naik boat kaki hilang sebelah je. Hahahaha
Waktu kitorang sampai sini dah tengah hari. Shark pun dah penat agaknye dan tak berapa agresif waktu ni. Banyak main kat bawah je. Abang Mat umpan pun dia taknak naik. Ni pun kebetulan laa dia naik kejap. Sempat jugak laa kitorang snap gambar. Puas hati laa. *muka peyh!
Kat belakang tu, kitorang la tu yang jakun nampak shark. Haha
Light House

Kat sini takde ape yang best sangat. Ikan pun takde. Tapi yang bestnya kat sini korang try terjun dari rumah api ni. Memang best. Aku terjun sekali nak lagi. Siap nak up stage lagi. Hahaha..
Anak sape yang tak semenggah ni. Hahaha
 Selain tu, korang boleh cuba jugak try dive masuk dalam tunnel ni. Aku dah cuba tapi tak menjadi. Setiap kali sampai separuh paras laut mesti telan ayor masin. Patut la balik Perhentian dapat darah tinggi! Hmmm..
Eiii, tak puas hatinyaa lahai kawan aku ni boleh buat. 
Next time kalau datang lagi aku nak try masuk bawah tunnel ni. Tak kira! *hentak2 kaki. Haha

Romantic Beach
Ok, last point!

Kat sini ada ikan nemo je.. Takde ape sangat. Tapi tempat ni memang cantik. Korang nak tengok sunset pun ok jugak. Tapi sape yg nak layan korang tunggu kat sini sampai senja? Hahaha

Tapi kat sini kalau nak buat port berdating memang sesuai sangat. Haha.. Tak tau lah kenapa. Aku memang tertarik dengan tempat ni. Aku perhati sekeliling tempat ni.. Bestnya kalau dapat tengok sunset dengan orang tersayang. *terus berangan muka bakal somi. Haahaha. Emm memang sesuai pulak  tempat ni dengan nama romantic beach. 

Kat sini kitorang takde watpe sangat pun. Mungkin sebab masing-masing dah penat and puas snorkeling kot. Huhu.. So, kitorang just amik-amik gambar, main tanam badan dalam pasir. Haa,, tu je la. 
Pakej snorkeling ni aku rase boleh tahan murah Mudy bagi sebabnya pakej ni termasuk sekali dengan penginapan, 5point snorkeling dan jugak makan minum kat sana. Siap ade BBQ ok. Penginapan pun selesa. Kitorang tido kat Sharila Resort lagi. Total semua RM350. Selesa hakak. 

So, kitorang balik snorkeling pun dah petang. Sumpah penat tapi best gile. Paling best laa pengalaman snorkeling aku buat masa ni. Perhentian Kravers memang terbaik la. Tak sia-sia aku percaya si Mudy ni. Terima kasih jugak kat Aed dan Abg Mat sebab sanggup layan kepala kitorang berenam. Huhuhu

Malam tu kitorang dijamu dengan BBQ. Memang kenyang lah cerita dia. Dah penat seharian bersnorkeling, niat nak pergi long beach malam tu pun dibatalkan. Tunggulah next time kitorang repeat insyaaAllah. Hehehe.

Malam tu tido dengan lena sebab keesokan hari nak balik dah. Tunggu sambungan next entry. Sekian...

*Tapi memang wajib repeat! Banyak lagi benda aku nak try buat kat sini. Setiap kali belek gambar memang tak boleh move on! Tq Perhentian Kravers!!



Part I : Percutian ke Pulau Perhentian
Part II : Percutian ke Pulau Perhentian



Kerana Lalai, Hampir Setahun Tak Sedar Dah Mati!!

"Kak, minta i/c..", minta kerani driving school tu. "Jap ea.." Kata aku.. ...

"Kak, minta i/c..", minta kerani driving school tu.

"Jap ea.." Kata aku..

Cari punya cari... Eh? Mane pergi i/c aku eh? Kat rumah kot.. Tertinggal.

"Kak, saya guna lesen saya boleh tak? I/c saya tertinggal lah."

Kerani tu mengangguk tanda kata boleh. Aku pun keluarkan laa lesen memandu aku sebagai ganti i/c untuk dia memasukkan butiran diri aku dalam sistem.

Tiba-tiba aku terpandang sesuatu..
Nampak tak apa yang aku cuba tunjuk??

Tu.... Tempoh lesen aku tu.. Dah expired rupanya!! Hampir setahun pulak tu. *Dalam hati aku nasib baik la aku tak pernah kena roadblock sepanjang bawak moto. Huhuhu

Semalam, aku sempat pergi kenpejabat pos untuk renew balik lesen moto aku yang dah mati berkurun ni.

Tiba-tiba je kakak kaunter tu cakap.. "Renew lesen RM132."

Terus aku tanye.. "renew lesen berapa?"

"RM32 setahun.." Jawab kakak kaunter pos.

Aku pun  cakap "saya nak renew 2 tahun je kak. Bukan 5 tahun sambil sengeh." Bengang je dia tengok aku. Hahaha

5minit kemudian...
Siap pun lesen baru. Heee

Harap-harap sebelum sampai tarikh lahir aku tahun depan boleh ingat laa nak kena renew lesen semula. Hehehe

*kisah i/c aku yang ingat tertinggal kat rumah tu sebenarnya tertinggal katbkampung masa balik raya hari tu.. Maka akunpun berhuhu laa minggu tu tanpa i/c san lesen...

Ok bye...

KETCHUP - Makan-Makan Raya Umobile

Bulan puasa dah  lama berlalu.. Haa, apa lagi.. saka makan aku datang balik laa. Hihi.. Nak nak bu...

Bulan puasa dah  lama berlalu.. Haa, apa lagi.. saka makan aku datang balik laa. Hihi.. Nak nak bulan Syawal ni pulak ramai yang buat open house sana-sini. Hmm,, makin mengganas laa dia.. baru plan nak mantainkan kekurusan ni. Haihh!

Bertempat di 2 buah kafe sekitar Lembah Klang, event “makan-makan raya” yang dianjurkan oleh U Mobile dengan kerjasama Ketchup telah diadakan di Caffe Bene Sunway Pyramid dan juga Yoshinoya Hanamaru AEON Mall Shah Alam
Tujuan event "makan-makan raya" ni adalah bersempena U Mobile ingin menghargai pelanggan-pelanggannya dimana mereka dapat menikmati keistimewaan di enam F&B yang beri kerjasama iaitu Caffe BeneFish & CoYoshinoya HanamaruSangkaya, dan Sweet Hut dengan hanya menggunakan aplikasi MyUMobile.

Tapi untuk hari tu, kitorang cuma pergi 2 tempat je.  U Mobile telah bergandingan bersama Maven Communication bagi menjayakan event ni.

Makan-makan Raya” kali ni menghidangkan menu yang istimewa dan mempunyai keunikan yang tersendiri sebagai signature kafe tersebut. So, jangan mengarap laa ade lemang , ketupat, dodol bagai kat kafe ni. Takde hokeyy.. Nak tau? Meh scroll. Hehee

Caffee Ben

Caffee Bene menyediakan kopi yang diperbuat daripada biji kopi yang terbaik didunia dimana bagi memastikan setiap mereka yang minum secawan kopi tu sagat bermakna. Gitewww..  Waffles, ice cream pun ade jugak. Hehe


Cappucino
Tiramisu waffle
Rice Cake waffle
Caramel Cinnanom Bread
Garlic Cheese Honey Bread
Ittalian Gelato
All about Bingsu!! 
Yoshinoya Hanamaru

Kat sini aku memang harap perut aku boleh kenyang. sebabnya... korang tengok makanan ni pun tahu dah. hehehehe

Mentai Mayo Kamatama
Spicy Beef Udon
Ontama Curry Udon
Spicy Miso Udon
Tori Dashi Udon
Ontama Beef Bukakke
Salad Udon
Udon mee
Yoshinoya Rice

Event berakhir di Yoshinoya Aeon Mall Shah Alam dalam jam 3.30petang. Nama je "makan-makan raya" kan?? Tapi dia punya menu hipster sangat. Hahaha. *Sesungguhnya perut aku tak berapa nak kenyang pun. sebab tu lepas abis event aku dengan Mar serbu Boat Noodle bantai 10 mangkuk mee! mihmihmih. Thanks pada Kbba, Umobile, team Ketchup dan semua yang terlibat. *senyum sampai telinga. Hee~

Ok, sedikit info untuk korang...

Kempen ini bermula daripada 1 Jun 2016 hingga 31 Julai 2016. Apa yang perlu korang lakukan adalah bayar bil atau Topup dengan menggunakan aplikasi MyUMobile dan korang boleh tebus tawaran hebat serta berpeluang untuk memenangi percutian 3 Hari 2 Malam di Penang.

Jangan lepaskan peluang! Jom lah ramai-ramai sertai kempen ni. Peacee.. ;)

Sape kenal chinese ni angkat kaki. Hehee