Cara Keluarkan Whitehead/Blackhead Degil!

Hye korang!!! Hari ni aku nak share sikit produk yang aku guna untuk keluarkan whiteheads/blackheads yang degil kat muka. Aku rasa masalah...

Hye korang!!! Hari ni aku nak share sikit produk yang aku guna untuk keluarkan whiteheads/blackheads yang degil kat muka. Aku rasa masalah ni memang ade pada korang jugak.. pakai laa ape produk kecantikan pun and even muka korang flawless tahap pantul cermin whiteheads/blackheads ni mesti ade kan2?? Baik ngaku cepat! Hehehe
Image result for how to treat whiteheads
Ramai yang tak tau sebenarnya kulit muka kita terdapat banyak kotoran akibat seharian terdedah. Macam-macam produk kita guna untuk lindung kulit kita daripada itu dan ini. Namun tak semestinya produk yang kita guna tu mampu cover and protect kulit kita dari mendapat masalah macam ni. Actually terdapat banyak faktor yang menyebabkan berlakunya whiteheads/blackheads pada muka. Antaranya..

Bila kita tak cuci muka dengan betul. Kulit muka kita ni terdedah seharian  dan jugak dipenuhi dengan makeup setiap hari. Tapi kalau korang yang jenis tak pakai makeup  pun kene ingat kulit tu seharian terdedah dengan kotoran asap dan debu. So kalau kita tak cuci dengan betul akan tersumbat dalam liang roma/pori kita yang mana boleh memyebabkan whiteheads/blackheads.

Penggunaan produk makeup pun menjadi satu penyebab whiteheads/blackheads. Biasanya produk yang boleh menyebabkan muka berminyak akan membuatkan kita dapat masalah kulit sebegini. Aku dulu pun pernah dapat masalah kulit berminyak ni. Maklum laa kekonon nak nampak glowing, shining bagai tapi kita taktau produk macam tu laa yang buatkan kulit kita jadi tak sihat. MasyaaAllah... insof hakak. Terus tak pakai dah. Haha..

Seperti pemakanan jugak. Pengambilan makanan berminyak yang berlebihan pun tak bagus. Sebab boleh bagi kesan yang tak baik pada kulit dan mudah dapat kulit yang berminyak. 

Kekurangan air dalam tubuh badan pun boleh jadi faktor penyebab berlakunya whiteheads/blackheads. Percaya tak?? Semua orang dah noticed memang kita perlu minum air atleast 7gelas atau 3litre sehari.. So kalau badan kita tak cukup air kulit akan jadi kering. Then badan kita jugak tak dapat nak lakukan proses detox dengan sempurna. So, ia menyebabkan badan kita jadi bertoksin dan menjadi masalah kulit yang mana mudah  untuk dapat whiteheads/blackheads.

Ok ni aku bagi a few sebab yang paling utama penyebab masalah whiteheads/blackheads ni. So hari ni mood aku terajin and aku baru dapat toys baru.. aku nak tunjuk sikit cara-cara aku keluarkan whiteheads/blackheads yang degil tu guna toys baru aku. Hehehe.. 

1. Cuci muka muka terlebih dahulu dengan pencucu muka.


Aku guna produk Dr.G. Produk ni from Korea and before aku beli aku baca review memang produk ni produk yang baik untuk kulit and  boleh dikatakan best seller kat Malaysia.

2. Steam muka.

Before nak buat proses buang whitehead/blackhead aku akan steam muka telebih dahulu bagi liang pori terbuka and memudahkan whitehead/blackhead keluar. Sorry gambar terlebih lighting. Hehehe

3. Gunakan Black masker.


Hasil selepas menggunakan black mask Charcoal
Black masker ni aku beli murah je. RM19 satu and boleh pakai banyak kali. Heheh.. Make sure sapu blackmasker ni ditempat berkenaan je. Elakkan dari pakai bawah mata. And one more thing pakai tebal sikit supaya mudah nak tarik bila nak pilled off.

4. Gunakan Beauty Device
Beauty device ni boleh charge kalau battery habis. 



Before guna beauty device ni aku ulang balik step 2. Buat dalam seminit dua je just nak bagi muka lembap sebab nanti bila korang guna benda ni korang kene sedut and kulit muka tertarik. So bila permukaan kulit muka kering akan menyebabkan rasa sakit. Make sure buat sampai keluar habis segala whiteheads/blackheads kat muka. Kalau ade jerawat pun langgar je. Hehehe. Please elakan dari guna jari tau sebab boleh menyebabkan kulit luka and jari kita tak 100% bersih. then nanti akan tinggalkan parut yang lama..

5. Sapukan moisturiser/pelembap.

Sapukan moisturiser/pelembap muka untuk menutup semula liang pori. 
Rupanya tak cukup bila kita gunakan black masker je untuk tarik keluar whiteheads/blackheads ni sebab dia tak keluar habis. Bila aku sedut guna beauty device ni masih ade lagi yg keluar. Hahah.. Nah aku tunjuk.
Whiteheads yang dapat dikeluarkan
Kotoran lain yang dapat disedut
Banyak jugak whiteheads yang keluar dari muka aku. Seriously geli nak tengok weyh. Betapa kotornya muka aku.. Ingat dengan cuci muka setiap hari muka dah cukup bersih ke?? no no no ok. Sebagai perempuan kebersihan memang perlu diutamakan. Kita pakai pakaian bersih, cantik-cantik tapi muka kita tak bersih.

Tak salah if korang nak pakai produk or barang makeup tapi make sure korang kene cuci dengan sebersih-bersihnye muka tu sebab minyak-minyak  tu laa yang boleh buat liang pori muka kita tersumbat. Tu yang whiteheads/blackheads tumbuh subur kat muka. Hahhaha. Kalau nak cantik kene la rajin.. satu hari kita cuma spentkan 1jam untuk kulit muka kita. Tak lama pun..Huhu.. Nah gambar testimoni. Sis sangat puas hati dengan muka sis. Hahah
Before
After
Seriously after aku buat whitehead treatment ni kat muka rasa fresh sangat2!. Tapi after buat proses ni, ianya akan meninggalkan sedikit kesan pada kulit kat tempat yang bermasalah. Macam kita buat bekam jugak. Hehe.. tapi kesan tu akan ok semula dalam masa sehari dua. Don't worry... yang penting kulit dah bersih and lagi rasa fresh!. Heheh..

Korang try la.. Best tau! aku buat treatment ni seminggu 2kali kalau rajin. kalau malas seminggu sekali. Hee~

Oh ya! tips ni bukan untuk perempuan sahaja. Lelaki pun boleh buat jugak ok. Baru kacak bergaya muka tu. Hee~ :p

Kalau korang ada pendapat dalam tips penjagaan muka jangan segan silu untuk share. Sama-sama memberi sama-sama menerima. Thanks for reading. Heheh

Pergh!! Choir TERBAIK Katanyaa...

Eh pebende choir terbaik?? Setakat nyanyi hentak-hentak kaki pun kata choir terbaik. Hahaha.. Ni la pengalaman baru yang aku dapat masa bar...

Eh pebende choir terbaik?? Setakat nyanyi hentak-hentak kaki pun kata choir terbaik. Hahaha.. Ni la pengalaman baru yang aku dapat masa baru masuk kerja kat tempat baru. Aku ingat zaman sekolah je ade nyanyi2 ni. dah kerja pun ada. Hahaha
Image result for choir clipart
Masa mula-mula dapat tahu nama tercalon dalam list choir aku terkejut jugak. Aku baru masuk kerja berapa minggu kot tetiba dah kena join choir. Eh, pebenda laa..Haha.. Mentang-mentang laa aku budak baru.. hmm nak taknak kena la join jugak laa.. Kang buruk pulak reputasi.. Huhu

Fisrt time join choir agak malu jugak masa tu sebab ramai staff yang aku tak kenal. Aku ingat lagi masa 1st day training masing-masing nak bukak suara pun malu. Nyanyi pun slow je tak bermaya macam ada upacara kematian pulak nyanyi suara macam tu. Hahaha..Ada 3buah lagu yang kitorang persembahkan masa Majlis Pedoman awal bulan 3 hari tu. Lagu NegarakuKPJ and Drag Me Down (persembahan khas).

Lagu Drag Me Down ni laa yang kitorang kena fikir macam mana nak buat bagi jadi lagu choir. Agak tough jugak la bagi kitorang sebab nak kena fikir choreo, bahagikan lirik mana part yang nak kene ambik, fikir gaya and macam-macam lagi. Haha.. Dah la tak pernah join choir tetiba kena gubah lagu omputih ni jadi choir. So youtube banyak membantu kitorang untuk dapatkan idea-idea best and menarik untuk jadikan choir kitorang best. 

Hasil dari komitmen semua orang kitorang dapat best comment from our BOD. Siap dapat sijil lagi. Bangga gile rasa. Padahal aku dengar biasa je takde laa best mane. Hahah.. Actually banyak lagi aktiviti yang kitorang ada dalam tahun ni. Seriously pengalaman yang baru untuk aku dapat since kerja kat sini. Thanks to Pharmaserve for the best moment in the beginning of 2017. Nah aku bagi video yang nan hado je dalam fon aku. Sedih takdak orang nak rekodkan. Sob sobb.
video


KBBA | Roadtrip Thailand Part IV - Hello Hatyai!!

Hye, kali ni aku nak sambung balik entry roadtrip Thailand aku yang dah nak basi.Perghh, makan tahun jugak eh nak settlekan entry ni. Menac...

Hye, kali ni aku nak sambung balik entry roadtrip Thailand aku yang dah nak basi.Perghh, makan tahun jugak eh nak settlekan entry ni. Menacabar sungguh! haha.. Tapi peduli apa kan?? aku nak jugak cerita. :p :p

Hari ke-4, hari terakhir kitorang kat Thailand. Hmm sekejapnya dah lastday lepastu nak balik Malaysia dah. Hmm.. Kalau tengok balik gambar-gambar kat Thailand serious rindu gila. Paling best moment kat Krabi. Tapi takpe.. aku dah move on dah. Hehehee. Ok, back to my story.

So untuk lastday ni destinasi kitorang adalah Khlonghae Floating Market. Ni lah tempat yang orang paling suka datang sebab tempat ni syurga makanan bagi pengunjung yang datang ke sini. Macam aku. Ngeh ngeh ngeh :D

Sebelum meneruskan perjalanan ke Hatyai, kitorang singgah sekejap di Safari Elephant Trekking dan Krabi Town. 



Abaikan pipi aku yang sama bulat dan kaki aku yang sama besar dengan gajah. Hahah

Biasanya pengunjung yang datang ke sini diorang cuma datang tengok dan bagi makan je pada gajah. Satu bekas pisang dijual dengan harga 50baht. 

Gajah kat sini jinak. Korang yang berani dekat tu boleh laa pegang-pegang dia ke ape ke.. Aku cuba jugak berani kan diri nak datang dekat usap belalai dia. Tapi tak berjaya. Gambar aku yang tengah pegang gajah tu acah-acah berani je sebenarnya. Sekali da hulur belalai dia terus aku lari jauh. Hahaha. Pada yang berkeinginan nak jalan-jalan menaiki gajah  tu, charge yang dikenakan cuma 500baht je. Aku rasa mahal so aku tak naik. Hehhe..

Kat Krabi Town ni takde apa yang menarik pun. Kebanyakan orang yang berkunjung kesini cuma singgah sekejap untuk ambil gambar dengan King Crab kat belakang ni je. Hehehe 
Perjalanan dari Krabi ke Hatyai cuma mengambil masa dalam 4jam je. Tapi sepanjang perjalanan aku tido. So tak tau nak estimated berapa jarak perjalanan dari Krabi ke Hatyai. Hehe :p . 
 Masa on the way tu driver kitorang sempat bawa kitorang makan aiskrim. Apa yang aku boleh cakap aiskrim ni memang sedap. Kalah Sangkaya. Huhu.. 7scope aiskrim + isi kelapa + 3jenis topping cuma 35baht je. KAlau korang datang Krabi cari aiskrim ni ok. :D hehe
Yeay!! Finally sampai jugak kat sini. Heheh



Terlalu banyak kedai yang jual makanan sampai tak tau nak makan apa.. Kat sini adalah kawasan penjual muslim jual makanan. So korang jangan risau sebab korang takkan jumpa cengkerik goreng, cicak goreng, belalang goreng ke apa. Sebab ni mslim food area. Non muslim punya area di seberang dan agak jauh sikit kalau nak berjalan kat sana. 




Cantik bekas air ni.. 30baht je.. Lepas minum jangan buang. Boleh bawak balik jadikan perhiasan kat rumah atau buat letak kat office. Heheh
Semua dah kenyang makan. So, masa untuk shopping pulak. Hehee.. Kat sini souvineur yang dijual lebih kurang je macam dekat Krabi and Phuket je. Harga pun lebih kurang. Tapi kalau nak beli ole-ole(makanan ringan) untuk bawak balik Malaysia kat sini memang murah. 

Trip kitorang berakhir kat sini.. Alhamdulilah  seronok sangat!. Hehe..Actually kat Thailand ni banyak je tempat best kalau nak pergi. InsyaaAllah kalau ade kesempatan boleh repeat lag cuma makesure nama tak kena blacklist dengan imigresen ok je. Hahha.. Thanks to Ayden Averroes Travel untuk trip ni. Banyak lagi tempat yang Ayden boleh bawak korang pergi. Just follow ig dan fb diorang untuk dapatkan info. 




Make over muka dengan Deeja cosmetic

Hye korang!! Hehehe.. Lama gila kan aku tak update entry. Ini semua gara-gara ade sikit penyakit `mim’ dalam diri aku + busy dengan kerja. ...

Hye korang!! Hehehe.. Lama gila kan aku tak update entry. Ini semua gara-gara ade sikit penyakit `mim’ dalam diri aku + busy dengan kerja.  Maklumlah baru kerja tempat baru kan… Heheh.. Bila korang baca tajuk entry ni mean korang mesti dapat tahu apa yang aku nak cerita dalam entry kali ni. Tapi jangan ada yang tanye aku bukak kelas makeup ke tak lepas ni. Sebab aku bukan pandai sangat makeup pun. Makeup pergi pasar boleh laa. Hahaha

Aku rasa korang sendiri pernah dengar nama produk skincare ni. Setiap kali drama 7hari mencintaiku break for iklan, iklan Deeja cosmetic ni keluar. Keluar lah muka kak Sherry yang dok sedih sambal tulis surat nak bawak diri kononnya.. Eh, tak paham la.. dah cantik pun sedih. Abis aku yang tak cantik ni macam mane pulak??? *nangis kat bucu katil.
Set lengkap 5 dalam 1 Deeja cosmetics ni didatangi dengan sabun pembersih muka, toner nano, krim harian (siang), krim malam dan krim malam nano. Tambahan , Deeja cosmetics ni juga ada keluarkan foundation yang mana membuatkan kita kelihatan cantik je bila makeup. Hehehe.. Aku ada la buat video makeup menggunakan produk dari Deeja cosmetic ni. Dalam video ni aku tunjuk simple makeup harian aku pergi kerja or outing. Takde la cantik macam Asyalie punya makeup.  So, lets enjoy with this short video from me. Heheh
video
Makesure before korang apply apa-apa krim muka pakai toner/moisturizer terlebih dahulu supaya kulit muka kelihatan segar sentiasa.

Pada korang yang ada masalah kulit berminyak, liang pori besar,, krim siang Deeja ni dapat membantu mereka yang ada masalah macam tu dan ia juga berfungsi menjadi sunblock yang mana ada SPF 50 untuk mencegah kulit dari sinaran UV. Kandungan dalam krim siang ni ada Biji Almond , Biji Tomato dan juga Aloe vera. So, kita sendiri tahu yang mana biji Almond ni bagus dan mengandungi vitamin E yang mana boleh protect kulit kita  dari matahari.

Aku suka tekstur krim siang ni sebab tak melekit langsung. So bila apply kat muka tu takde pun jari kita kotor ke ape. Nak apply mekap pun senang. Korang boleh tengok semula video kat atas tu.
Tak perlu nak habiskan duit yang banyak kalau nak nampak cantik. Sebab dalam set Deeja ni dah ade toner,krim siang and krim malam.

Krim malam ni memang korang kena apply everyday if nak cantik lebih awal and nampak flawless. Yang bestnya, krim ni malam ni langsung tak berminyak and melekit macam certain produk skincare lain kat luar sana sekaligus dembantu melembapkan kulit. Dalam krim malam ni jugak mengandungi Retinoid Acid yang mana membantu mengurangkan garis halus pada kulit wajah. Untuk nampak kesan yang lebih baik, gunakan krim malam ni secara konsisten. Sapukan sekali krim malam nano. Baru hasilnya cantik macam sherry. Hehe

 So lepas ni bukan waktu siang je boleh cantik, malam pun boleh cantik. Bangun pagi muka freshy je. Takde la macam hantu kak limah kan? Hahaha.. Kalau yang ade suami tu, bangun pagi agaknya suami pun malas nak pergi kerja agaknya. Nak melekat je sebelah isteri. Hahaha..
Ewaahh… Kemain lagi aku.  Hahah

Set 5 dalam 1 Deeja cosmetics ni boleh mendapat kesan seawal 5 hari sekiranya digunakan secara konsisten.  Cara penggunaannya boleh refer kat bawah ni.

Waktu Siang
1.       Toner
2.       Krim siang
3.       Foundation (kalau nak makeup)
4.       Sabun pencuci

Waktu malam
1.       Sabun pencuci
2.       Toner
3.       Krim malam
4.       Krim nano malam

Testimoni dari ramai pengguna bagi feedback yang baik dan rata-rata mereka yang gunakannya berpuas hati. Boleh follow Instagram dan FB dia. Seronok je baca weyh... Tu yang rasa nak sangat pakai. Nak cantik macam sherry… “keayuan semula jadi” katanya.. Heheh.
Harga untuk 1set Deeja cosmetic ni sangat berpatutan. Di semenanjung RM85.00 manakala Sabah & Sarawak RM90.00. Sangat berpatutan!! Kalau yang tak tahu nak cari produk ni kat mana, pembelian juga boleh dibuat melalui whatsapp/sms ke nombor 0196945950. Lets cantik macam Sherry… 😊 bukan sajat eh. Hehe





KBBA | Road Trip Thailand Part III - I Love Krabi!!

Ok, sambung lagi entry KBBA  roadtrip kat Thailand. Hehehe Pada hari-2, kami pusing area Patong beach je.. amik-amik gambar je.. then ...

Ok, sambung lagi entry KBBA roadtrip kat Thailand. Hehehe

Pada hari-2, kami pusing area Patong beach je.. amik-amik gambar je.. then selepas aktiviti kami kat Phuket selesai, kami di bawa pula ke kilang baju.. first expectation aku sebelum sampai sini aku ingatkan ni kilang buat baju yang macam kat kilang tu.. Rupanya kat sini tempat diorang mencetak dan jugak jual semua baju hasil daripada design mereka sendiri.

Banyak sangat baju-baju yang ada kat sini. Daripada size newborn sehingga lah orang dewasa. Kalau korang tengok confirm rambang mata macam aku. Seriously tak cukup 2jam korang masuk sini. Hahaha.. Jangan jadi macam aku. Ke depan ke belakang ke depan ke belakang.. tak habis-habis cari baju. Padahal design tu jugak lah yang kau tengok!. Hahahaha...

Kenapa aku tertarik and aku spent hampir 1000baht kat sini.. ?? Sebab material kain baju yang digunakan sangat best!. kualiti kain jugak sejuk dan tak nipis. Kalau lah entry ni boleh bagi korang rasa kain tu aku dah bagi korang rasa dah. Hahah.. Lepastu design yang ade kat sini adalah hasil daripada kilang ni sendiri dan takda kat kedai-kedai luar. Oh ya!! Baju hard rock pun ada dijual disini tau. Haa.. Harga yang ditawarkan sangat-sangat berpatutan! Pada aku dah murah la ni. Mana kau nak dapat baju hard rodk 250baht?? Ceciter.. Seriously kami masuk dalam ni jadi gila and taknak keluar!. Perangaii. 
Tengok lah berapa banyak kami borong baju untuk bawak balik Malysia.. Sian kak ayu, pakai size kanak-kanak. Dia laa paling banyak borong baju hard rock. Untung laa harga baju dia murah... Hahaha

Selesai disini, kami bergerak menuju ke Phang Nga untuk island hoping. Tapi tak turun mandi pun.. Hehehe.Time ni agak lewat sikit perjalanan kami sebab salah seorang dari team kami dimasukkan ke hospital. Korang boleh baca kat sini kalau nak tahu cerita tu. Hehehe

Sewaktu dalam perjalanan naik boat pergi island hoping ni, dapat la kami tengok pulau-pulau yang canik kat sini. Memang aku menghayati sangat pemandangan kat sini. Nak tunggu datang lagi entah bila la kan??





SubhanAllah..!! cantik betul tempat ni.
Boat kami berhenti disebuah perkampungan Phang Nga untuk makanan tengah hari. Tengah hari tak berapa nak tengah hari la.. dah kol 4.0petang masa ni. Hahaha..

Pipi aku memang macam ni... Kalau lepas makan dia mengembang kejap. setengah jam lepastu dia kempes balik. So, jangan tanya. :p


Alhamdulillah.. Settle trip kat Phuket! Now, kami bergerak pula ke krabi..Wuhooo!! lagi tak sabar nak pergi.. Ni pun salah satu tempat yang ada dalam wishlist aku sebenarnya. Hehehe.. Dah lama aku berangan-angan nak jejakkan kaki aku kat Krabi ni. Tengok gambar kawan-kawan aku yang dah sampai kat sini jeles ok.. Hari-hari aku dok survey tiket flight. Bile laa nak jatuh harga murah untuk flight return. Hahaha.. Kalau kau survey sekarang menangis tengok harga tiket. Hahah..Ok... dah pergi dah pun kan?? hmm..takya sedih-sedih dah. Hihihi

Jarak perjalanan dari Phuket ke Krabi mengambil masa lebih kurang 5jam lebih macam tu.. Emm,, jauh jugak tu sebenarnya. Tapi takde la sejauh masa nak gi Phuket tu weyh.. Memang panas punggung! Hahaha...  Masing-masing ambil masa yang ada untuk tidur sebelum sampai ke destinasi.

Setelah 5jam kemudian...

Akhirnya kami sampai di Krabi. Walaupun ketika tu hari dah gelap tapi kami tak terus menuju ke hotel. Kami singgah di Shell fossil terlebih dahulu yang mana ianya salah satu tempat yang menjual barangan cenderamata, baju dan macam-macam lagi. Boleh tahan murah jugak barang-barang kat sini.. Tapi aku tak beli pape pun. Sebab aku nak spent duit beli barang kat Floating Maket nanti.  "yeke boleh spent???" Huhuhu

Kalau korang nak tahu kat sini ada sesuatu yang menarik untuk aku share. Haa...
Aiskrim.. Huhu.. Aiskrim ni tak sama rasa macam kat Malaysia eh. Ni lagi sedap daripada baskin robbins tau. Mula-mula yang beli aiskrim ni Pwae (driver van kami). Lepastu Jean and Kak Ayu pulak yang makan. Sebab dia lah punca semua orang terjebak makan aiskrim ni. Hahaha.. Tapi sejujurnya aiskrim ni memang sedap. Harga satu kon ni baru 15baht. Murah sangat! Makan satu tak cukup. Nasib baik aku tengah diet. Kalau tak, mesti beli lagi 2 kon. Huh!
Pada malam tu kami menginap di Phu Phanwa Resort yang terletak di Ao Nang, KrabiHotel ni adalah hotel 3bintang kalau korang tengok dalam booking atau agoda. Ruangan bilik yang luas, kekemasan susun atur perabot, bilik mandi yang luas dan juga pemandangan yang cantik dari balkoni bilik seriously buat aku rasa nak duduk lama kat hotel ni. 
Tempat tido memang selesa habis. Elak tak bangun snorkeling je esok. Huhuhu...




Duduk lama-lama kat atas ni tengok pemandangan kat bawah tu boleh menimbulkan rasa nak terjun dalam swimming pool tu. Tak boleh tahan. Hihi




***********************


Keesokan paginya kami semua dah siap sedia untuk aktiviti island hoping di 4 buah pulau kat Krabi. Ini lah saat-sat yang aku tunggu sebenarnyaa.. Aih! tak sabarnyaaaa..!! 

Dah lama aku nak terjun laut tapi hasrat dan niat mampu terpendam je. Aku memang sukakan pulau dan laut. Bukan sebab aku suka main air, tapi aku suka tengok keindahan hidupan yang ada dalam laut tu. Ianya bukan sesuatu yang biasa kita dapat lihat. Jadi bila aku snorkeling aku akan tengok apa yang ada dalam laut tu puas-puas. :D Hihi.. 
Sebelum tu kami bersarapan terlebih dahulu kat Banara (hasil recommendation Kak Ayue & Jean). Roti canai dia memang terbaik lah!.1set ada 2keping. Harga 40baht.

Perut dah kenyang baru boleh snorkeling. Hehehe..
Cantik Betul langit kat sini.. Ditambah dengan model tak berbayar tu.. Patut Makin cantik gambar! Kahkahkah! *sape berotkan bibir dia jeles.



Trip island hoping kami ke 4buah pulau dibawa oleh Mariam tour. Dalam trip ni, boat ni hanya membawa pelancong dari Malaysia je. Boat ni pun gerak slow je tapi ruangan dalam bot besar dan selesa. So, korang boleh laa fefeeling duduk tepi tingkap amik angin laut dan tengok pemandangan sepanjang perjalanan boat untuk sampai ke pulau. Heehe

Sampai di checpoint pertama..

Railay Beach
Related image

Gambar google
Railay beach ni korang perlu berjalan sikit untuk ke pantai. Lokasinya terletak jauh ke dalam sedikit. Kat sini terdapat Gua Princess atau dikenali sebagai Tham Phranang yang memainkan peranan penting dalam kehidupan nelayan tempatan. Aku rasa kat sini adalah satu tepat pemujaan pada suatu ketka dahulu. Kenapa aku fikir macam tu?? Sebab aku terpandang sesuatu yang membuatkan aku curious nak tahu apa kaitan benda tu dengan tempat ni. Terdapat banyak phallic image berbentuk zakar dengan kalungan bunga dan juga kemenyan dengan harapan dapat meningkatkan potensi seksual, kebahagian dan nasib. So, bila aku dah baca history dia baru aku tahu.. 

Kat sini juga terdapat beberapa aktiviti adventure yang boleh dilakukan. Mungkin sebab tu kebanyakan pelancong asing gemar datang dan tinggal disini. Korang boleh tengok video kat bawah ni.

Poda Island
Image result for poda island
Gambar google
Kat sini kami cuma snorkeling dikawasan belakang Poda Island je.. Kalau nak snorkeling dalam Poda Island korang kene bayar entrance fee. (tak survey harga).. Masa aku snorkeling kat sini tak berapa best sangat sebab ikan tak banyak sangat.. Tapi kat sini banyak nemo. Nemo pun menyorok je banyak time ni. Hahaha



Untuk pakej snorkeling ni termasuk sekali dengan makan dan minum tau. Korang berpeluang untuk rasa makan dalam boat.Makanan pun boleh tahan sedap. Kalau tak sedap tak mungkin laa aku dengan yang lain sanggup naik atas and tambah lagi sepinggan kan? langsung tak cover. Kuat makan betul. Hahaha..

Lepas makan, kami sambung semula island hoping kat 2 buah pulau lagi. Heheh

Chicken Island
Masa kat sini kami tak turun snorkeling pun. Lalu je.. Tapi sempat la rakam video..Heheh.. 


Tup Island
Pualu terakhir yang kami pergi. Kat sini aku rasa seronok sikit untuk snorkeling berbanding dekat Poda Island. Kat ini banyak ikan yang ada. Siap boleh main tangkap-tangkap lagi. Menyesal tak bawak roti. Huhuhu


Aktiviti snorkeling kami tamat di Tup Island. Walaupun cuma snorkeling kat 2 tempat je, tetap rasa puas dan seronok. Tapi kalau aku ofcourse la nak lebih lagi. Haa,, pi bayar sendiri. kan? Hehehe.. Jom lah kita sambung mandi kat swimming pool. Heee~

Pengalaman snorkeling kat sini aku puas hati sebab air laut kat sini cantik sangat. Peralatan snorkeling pun masih dalam keadaan elok. Tapi, jangan sesekali hilangkn google and snorkle yang dia bagi ni. Kalau hilang kena ganti 1000baht kalau tak silap. Haa.. Tapi bagus jugak  bila dikenakan rule macam tu supaya kita tak careless kan. Macam kita jugak.. Kalau kita bagi orang pinjam barang kita dengan baik, mesti kita nak dia pulang barang kita dalam keadaan elok jugak kan?? Hehehe...
Tak puas lagi lepak kat sini dah kena balik. Nanti kumpul duit repeat dengan shuben pulak. Eh?? Hhihi :p


Tak expected trip Krabi best macam ni.. Thanks pada Ayden Averroes Travel Sdn Bhd sebab bagi service yang best dan menarik pada kami semua..

*aku harap aku akan jejakkan kaki aku kembali kat sini tak kira la dengan siapa aku pergi waktu tu. Sebabnya..... aku dah jatuh cinta dengan Krabi. Krabi cantik sangattt! I LOVE KRABI!!! Moga Allah permurahkan lagi rezeki aku.. Aamiin...


bersambung.....